12.10.2017. / 14:45h BiH - Radionica u Sarajevu

Bradara: Zakon o kontroli duhana bit će prilagođen bh. građanima

Bradara: Zakon o kontroli duhana bit će prilagođen bh. građanima
Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara izjavila je danas u Sarajevu da će zakon o kontroli duhana i duhanskih proizvoda biti prilagođen bh. građanima.

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara izjavila je danas u Sarajevu da će zakon o kontroli duhana i duhanskih proizvoda biti prilagođen bh. građanima.

Nakon radionice o temi "Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje" ona je navela da, i pored ubjeđivanja predstavnika Svjetske banke da to nema ekonomskih posljedica po ugostitelje, u BiH postoje određene navike i da su svi parlamentarci istakli specifičnosti bh. društva.
 
"Pri kraju su javne rasprave nakon čega će Vlada FBiH sačiniti konačan prijedlog zakona i uputiti ga u Parlament gdje slijedi amandmanska faza u kojoj možemo djelovati ako ne budemo zadovoljni, jer nam je stalo da donesemo zakon koji će biti provodiv i u interesu svih građana", pojasnila je Bradara.
 
Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno naglasio je da nije upitno da li je pušenje štetno već kako kontrolirati efekte pušenja i kako regulirati reklamiranje i pušenje u javnim prostorima.
 
Precizirao je da je 80 posto bh. građana na neki način izloženo pušenju što ima i zdravstvene i ekonomske efekte, te da sve članice EU moraju provesti određene mjere za kontrolu upotrebe duhana.
 
Šef Ureda Svjetske banke za BiH Emanul Salinas kazao je da ovakvi zakoni i u bogatim i u siromašnim zemljema uzrokuju zabrinutosti ugostitelja i trgovaca za poslovanje koje su opravdane, ali da trenutno pušenje bh. privredu košta 510 miliona KM godišnje.
 
Radionica je održana u sklopu široke javne rasprave čiji je cilj doći do što kvalitetnijeg zakonskog rješenja o ograničenoj uporabi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje.
 
Ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer rekla je da ni u njenoj zemlji nije bilo lako usvojiti zakon o toj oblasti ali su danas, nakon 10 godina, svi zadovoljni zbog toga i imaju manje troškove u zdravstvu.

(Vijesti.ba / FENA)
 

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!