13.10.2017. / 01:01h BiH - Dženana Karup Druško

Šestorka u Hagu je osuđena i za raseljavenje Hrvata u BiH

Šestorka u Hagu je osuđena i za raseljavenje Hrvata u BiH
Ovosedmično izdanje emisije Tema TV1 bilo je posvećeno radu i presudama Haškog tribunala, a poseban fokus stavljen je na pravosnažnu presudu šestorici bivših visokih zvaničnika tzv. Herceg-Bosne, koja će biti izrečena 29. novembra u ovoj međunarodnoj pravosudnoj instituciji. Jedna od gošći emisije, urednica portala Avangarda.ba Dženana Karup Druško navela je kao je presuda u slučaju Prlić i ostali decidno utvrdila da je hrvatska vojska učestvovala u ratu, no i detalje o kojima se rijetko govori u javnosti.

Ovosedmično izdanje emisije Tema TV1 bilo je posvećeno radu i presudama Haškog tribunala, a poseban fokus stavljen je na pravosnažnu presudu šestorici bivših visokih zvaničnika tzv. Herceg-Bosne, koja će biti izrečena 29. novembra u ovoj međunarodnoj pravosudnoj instituciji.

Jedna od gošći emisije, urednica portala Avangarda.ba Dženana Karup Druško navela je kao je presuda u slučaju Prlić i ostali decidno utvrdila da je hrvatska vojska učestvovala u ratu, no i detalje o kojima se rijetko govori u javnosti. 

“U presudi se navode tri udružena zločinačka plana - progon, logori i treći koji obuhvata ostale zločine, među kojima su silovanje, ubistva i drugo. Zanimljiva stavka je i to da je šestorka osuđena je i za raseljavanje Hrvata, o čemu se u javnosti puno ne govori", konstatovala je ona. 

Kvalifikacija UZP-a bitna je jer je obuhvatila tadašnji vojni i politički vrh Hrvatske, no smatra da to nije suština problema.

"Suština je presuda za međunarodnih konflikt, odnosno za agresiju. Šta takva presuda znači za Hrvatsku, kao članicu EU, na međunarodnom nivou? Mislim da Hrvatska naivno vjeruje da će sve biti zaboravljeno ukoliko drugostepena potvrda u ovom slučaju ne potvrdi provostepenu, jer je Haški tribunal već četiri puta potvrdio da se radi o međunarodnom konfliktu, a u ovom slučaju to dokazuje peti put", pojasnila je urednica portala Avangarda.

Dodala je da je važnost međunarodnih sudova, a posebno Haškog tribunala, velika zbog presuda koje je izrekao i zbog doprinosa međunarodnom pravu, te da naslijeđe ove pravosudne institucije ostaje za istoriju. Potcrtala je da je Herceg-Bosna bio pokušaj, uz Tuđmanovi podršku, zaokruživanja teritorije, izvlačenja teritorije iz BiH i pripajanja Hrvatskoj.

"Prisustvo hrvatske vojske 1992. na području BiH je u potpuno drugom kontekstu. Presuda Prliću nema veze s tim, već, ponavljam, sa proglašenjem Herceg-Bosne. Na početku sam rekla da se radi o agresiji, jer presuda govori o međunarodnom konfliktu i tri udružena zločinakča plana. Hrvatske brigade 1992. godine nemaju veze sa tim", naglasila je ona. 

Tvdrnju da Haški tribunal ne sudi za agresiju, Karup Druško je demantovala, pojasnivši da se agresija ne koristi kao pravni termin, već međunarodni konflikt, koji podrazumijeva da je druga država učestvovala u ratu u BiH. 

"O tome da se radi o međunarodnom konfliktu postoje i presude kada je u pitanju uloga Srbije u ratu u BiH. I u slučaju da u presudi Prliću i ostalim ne bude potvrđen UZP, ostaju četiri pravosnažne presude Haškog tribunala u kojima je precizirano da je hrvatska vojska zajedno sa HVO-om pokušala dio teritorije BiH pripojiti Hrvatkoj", istakla je Karup Druško.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak