13.10.2017. / 12:42h Politika - Saopćenje za javnost

Za SDA neprihvatljiva asimetrična rješenja kod izbora članova Predsjedništva BiH

Za SDA neprihvatljiva asimetrična rješenja kod izbora članova Predsjedništva BiH
SDA odbacuje pokušaje nekih nedobronamjernih medija i nekih nebitnih političkih stranaka da se Stranci demokratske akcije podvali navodni pristanak na asimetrična rješenja kod izbora članova Predsjedništva BiH.

SDA odbacuje pokušaje nekih nedobronamjernih medija i nekih nebitnih političkih stranaka da se Stranci demokratske akcije  podvali navodni pristanak na asimetrična rješenja kod izbora članova Predsjedništva BiH.

SDA nikada nije promijenila stav po ovom pitanju, niti je bilo koji zvaničnik Stranke dao izjavu kakva se imputira.

Naprotiv, svaki put smo ukazivali na neprihvatljivost bilo kakvih asimetričnih rješenja. Bili smo spremni, kao uostalom i sve političke stranke u BiH, da se u okviru šire reforme Ustava BiH u aprilu 2006. godine, prihvati izbor sva tri člana Predsjednistva BiH u državnom parlamentu.

Smatramo da danas nije realno promijeniti način izbora članova Predsjedništva BiH, te da će ostati na snazi dosadašnji direktan izbor. U ovom momentu očigledno nema spremnosti drugih političkih stranaka za širu reformu Ustava.

Političke stranke iz entiteta RS ne pristaju da se sva tri člana Predsjedništva BiH biraju u državnom parlamentu, a za SDA je neprihvatljiva bilo kakva asimetrija.

HDZ BiH kod eventualnog indirektnog izbora u državnom parlamentu insistira na dominantnoj ulozi Doma naroda što je, također, za SDA neprihvatljivo. U slučaju izbora u državnom parlamentu odluka o izboru mora biti na Zastupničkom domu.

SDA je uvijek spremna nastaviti razgovore o reformi Ustava BiH i Izbornog zakona na bazi Fileovog modela tamo gdje se stalo.

Prema tome, za naredne Opće izbore ostaje direktan izbor članova Predsjedništva BiH, navodi se u saopćenju SDA.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


23% mozda i manje 13.10.2017. 13:12
Jos malo, pa onda svirajte kurcu u svom Fildzanu!
Pazi da ti ne uleti moja cundara 23 cm u prdenjak 13.10.2017. 14:36
Pa ces izbekeciti oci ko fildzane .
ДАЧИЋ ПЕВО ЕРДОГАНУ НА ТУРСКОМ https://www.youtube.com/watch?v=WP-Nt6H7G84 13.10.2017. 14:58
ДАЧИЋ ПЕВО ЕРДОГАНУ НА ТУРСКОМ https://www.youtube.com/watch?v=WP-Nt6H7G84
Srbi su ponovo naguzili Bosnjake! 13.10.2017. 13:17
Dogovor Alije sa Cosicem je bio pola/pola, jer je Alija mislio da ce se laHko rijesiti Hrvata. Zajebali su se. Dovodjem velikog broja Arapa u BiH, Srbi su shvatili sta je bosnjacki plan i promjenili "plocu". Znaju Srbi dobro da ce RS biti sljedeca na udaru i da se muslimanima ne moze vjerovati.
jedi GOVNA SMRDELJU 13.10.2017. 14:39
Kad neznas ni za sta bolje.
Prikaži još