16.10.2017. / 23:02h Intervjui - Senad Bratić za Vijesti.ba

"Domovina" nije dužna ni vlasti ni opoziciji, već imamo obavezu prema povratnicima u RS

I pozicija i opozicija u RS tumače status i ponašanje Koalicije "Domovina" onako kako im odgovara u datom momentu. No, želim skrenuti pažnju na to da mi uopšte nemamo nikakve ni prema jednim ni prema drugim, nego prema ljudima koji su nam dali podršku, ističe u razgovoru za Vijesti.ba potpredsjednik Narodne skupštine RS Senad Bratić.

I pozicija i opozicija u RS tumače status i ponašanje Koalicije "Domovina" onako kako im odgovara u datom momentu. No, želim skrenuti pažnju na to da mi uopšte nemamo nikakve ni prema jednim ni prema drugim, nego prema ljudima koji su nam dali podršku, ističe u razgovoru za Vijesti.ba potpredsjednik Narodne skupštine RS Senad Bratić. 

Mišljenja sam da upravo na tome treba da ostane fokus do kraja mandata, te da Koalicija "Domovina" sačuva jedinstvo u Klubu i da pragmatično djeluje. Ako se određeni benefiti mogu dobiti za kategorije koje predstavljamo, spreman sam da učestvujem u radu. No, ako vidimo da je naša dobra volja zloupotrijebljena, postavićemo se drugačije, kaže Bratić uoči sjednice parlamenta RS.  

VIJESTI.BA: Kakvi su odnosi unutar Kluba poslanika Koalicije "Domovina" uoči sutrašnje sjednice Narodne skupštine RS? 

BRATIĆ: Koalicija Domovina će na večerašnjoj sjednici razmotriti aktuelno stanje. Mislim da stojima jedni iza drugih i da ćemo se, kao i do sada, moći usaglasiti u vezi sa radom u NSRS. U kontaktu sam sa kolegama iz Kluba i mislim da se ništa neće promijeniti u odnosu na ono dosadašnje.

VIJESTI.BA: Dio javnosti imao je primjedbu na račun Koalicije "Domovina", koja je prisustvovala nastavku sporne sjednice parlamenta RS, kada je opozicija okupljena u Savezu za promjene blokirala njen rad. Kako odgovarate na teze da je "Domovina" dala legitimitet ovoj sjednici?  

BRATIĆ: Na Vaše pitanje odgovoriću maksimalno otvoreno i bez ikakvog politikanstva. Klub Koalicije "Domovina" nije pozicija, ali isto tako nismo ni opozicija. Kada je bilo definisano da mi nismo pozicija, jednostavno smo pokušali ostvariti određenu vrstu poveznice sa opozicijom. Međutim, ta naša želja nije naišla na plodno tlo i nije shvaćena. Naši prijedlozi, zaključci i amandmani koji su se odnosili na povratak u RS, kategorije koje mi zastupamo, rad "Merhameta" i "Caritasa", te svih udruženja civilnih žrtava rata i slično, nisu podržani ni od pozicije niti od opozicije. 

Stoga ne vidim razloga zašto bi Savez za promjene imao neka očekivanja od nas. Jednostavno, nismo dužni da pratimo njihovu politiku. Mi smo obavezni prema ljudima koje predstavljamo i koji su nas birali. Na prvom mjestu, apsolutno i iskreno, jeste to šta će ti ljudi na terenu imati od naših aktivnosti u NSRS, kako im možemo pomoći i olakštati. 

Kada smo obaviješteni o tome da treba da se odredimo o tome hoćemo li učestvovati u nastavku sporne sjednice, svih pet poslanika iz "Domovine" usaglasilo se da prisustvujemo sjednici, te da ne podržimo dnevni red i da budemo suzdržani, te da, ukoliko kvorum dođe u pitanje, napustimo sjednicu.

VIJESTI.BA: Kako će djelovati poslanici "Domovine" ukoliko opozicija iz Saveza za promjene opet blokira rad parlamenta? Bili ste tas na vagi skupštinske većine i prilikom usvajanja budžeta, ali i prilikom neusvajanja odluke o prodaji rudnika "Ljubija". 

BRATIĆ: Prvenstveno, ukoliko se Savez za promjene odluči na blokiranje sjednice, Koalicija "Domovina" će se blagovremeno odrediti po tom pitanju. Želim da napomenem da i pozicija i opozicija u RS tumače naš status i ponašanje onako kako im odgovara u datom momentu. No, ponovo ću skrenuti pažnju na to da mi uopšte nemamo nikakve ni prema jednim ni prema drugim, nego prema ljudima koji su nam dali podršku. 

Mišljenja sam da upravo na tome treba da ostane fokus do kraja mandata, te da Koalicija "Domovina" sačuva jedinstvo u Klubu i da pragmatično djeluje. Ako se određeni benefiti mogu dobiti za kategorije koje predstavljamo, spreman sam da učestvujem u radu. No, ako vidimo da je naša dobra volja zloupotrijebljena, postavićemo se drugačije. 

VIJESTI.BA: Oštra polemika u javnosti vodi se oko Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS, koje će se sutra naći pred narodnim poslanicima. Kakav je Vaš stav o ovom dokumentu? 

BRATIĆ: Vanjska politika je u nadležnosti Predsjedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH, a poznato je da su reformom odbrane Narodna skupština RS i Parlament BiH prenijeli Oružane snage na nivo BiH. 

Smatram da predloženom Rezolucijom parlament RS izlazi iz okvira svojih nadležnosti, te da ovaj dokument nije u skladu sa Ustavom BiH. Stoga se protivimo usvajanju dnevnog reda sa ovom tačkom. Ako ipak bude usvojena, mi nećemo učestvovati u radi Skupštine. 

Razgovarala: Nevena Ćosić

(Vijesti.ba) 

Podijeli ovaj članak