16.12.2017. / 23:07h Loš - Paradoks u FBiH

Novac za Tuđmanove oficire

Novac za Tuđmanove oficire
Predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman je na prijedlog paradržavne tvorevine Herceg – Bosne odlikovao veći broj oficira koji su učestvovali u ratu u BiH i misiji sprovođenja uduruženog zločinačkog poduhvata.

Paradoks naše države je u tome da po Zakonu o pravima boraca i članova njihovih porodica iz budžeta FBiH nosiocima odlikovanja: Red hrvatskog trolista, Red bana Jelačića i Red Nikole Šubića Zrinjskog, Federacija BiH isplaćuje mjesečni novčani dodatak koji iznosi 50 % od prosječne plate ostvarene u FBiH. Za nosioca priznanja Red hrvatskog pletera taj dodatak iznosi 10 % od prosječne plate ostvarene u FBiH.

Umjesto da se taj novac isplaćuje žrtvama udruženog zločinačkog poduhvata, on se isplaćuje licima koje je odlikovao Franjo Tuđman na prijedlog presuđenih ratnih zločinaca Jadranka Prlića i ostalih koje je nedavno osudio sud UN-a u Hagu.

Aziz Tafro

(Saff.ba)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još