17.12.2017. / 21:50h Politika - Hrvatski “Dodik” - Dragan Čović

Lider HDZ-a na HRT-u: Šamar Kolindi, kritika Tuđmanu i treći entitet opet za jednokratnu upotrebu

Lider HDZ-a na HRT-u: Šamar Kolindi, kritika Tuđmanu i treći entitet opet za jednokratnu upotrebu
U emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u Dragan Čović danas je iznio nekoliko zanimljivih stavova, kako po pitanju unutrašnjeg uređenja BIH tako i o aktuelnoj i nekadašnjoj politici Hrvatske.

Čović je uputio svojevrsni šamar aktuelnoj predsjednici Hrvatske, kazavši da on nema nikakvih problema u komunikaciji sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem te kako smatra da s njim može doći do nekih rješenja.
 
“Mnoge stvari će se morati bilateralno riješiti između Beograda i Zagreba, i što se prije riješe utoliko će i nama u BIH biti lakše”, rekao je Čović.
 
Na pitanje da prokomentira izjavu predsjednice Hrvatske da se neće tako brzo normalizirati odnosi na relaciji Zagreb - Beograd, Čović odgovara: To je šteta. Apsolutna šteta.
 
No, nije se Čović zustavio na aktuelnoj politici zvaničnog Zagreba pa je, ne spominjući imena u dodikovskom stilu, osudio politiku prvog predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana, zamjerivši što se prije 20 godina nije bilo agresivnije u traženju trećeg entiteta.
 
Što se samog Čovića tiče, on se za “treći” počeo “zalagati” 2010. godine kada je za člana Predsjedništva BIH iz reda hrvatskog naroda izabran Željko Komšić, a Čović iz Mostara poručio: “Dobra večer iz Mostara, budućeg glavnog grada hrvatske federalne jedinice u BiH”.
 
Od tada je prošlo sedam godina, a trećeg entiteta nema. Baš kao što nema ni kanala na hrvatskom jeziku ili izmjena Izbornog zakona. Sve su to obećanja koja Čović godinama unazad davao i prepakiravao pred svake nove izbore ili poslije svakog novog poraza.
 
Zadnji u nizu poraza, za koji je sam kriv, je presuda šestorci u Hagu. Čović je svoje biračko tijelo i javnost uvjeravao kako će presuda biti oslobađajuća. Nakon što se to nije desilo nazvao ju je zločinačkom, a kada je shvatio da je prešao granicu na HRT-u je popravljao nepopravljivo.
 
“Zločin je zločin, i ko god ga je izvršio treba odgovarati, a presudu se treba uvažavati”, poručio je Čović svjestan da takva izjava neće naići na odobravanje njegovih simpatizere. Da bi kompenzirao promjenu stava, ponovo vadi asa iz rukava - treći entitet.
 
Ipak, Čović dobro zna da takva opcije ne postoji. Mogao je to razumjeti i u stavovima američkih zvaničnika poput Hoyta Yee-a koji je u intervjuu Oslobođenju jasno rekao: “Mi nećemo podržati prijedloge da se poveća broj entiteta”. Jednako poput SAD-a i jednako poput neodobravanja otcjepljenja jednog, cijela međunarodna zajednica je i protiv stvaranje novog entiteta.

Čović je u emisiji ostavio dojam kako su ga svi iznevjerili osim, po njegovom ličnom priznanju, Milorada Dodika.
 
Onaj ko gubi ima pravo da se ljuti. A svaki put kada Dragan Čović gubi, u fokus javnosti vraća priču o trećem entitetu.

 

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak