11.02.2018. / 20:30h Intervjui - Miladin Stanić za Vijesti.ba

Nema veće izdaje svog naroda od zaduženja budućih generacija

Nema veće izdaje svog naroda od zaduženja budućih generacija
Odluke Vlade RS o novim zaduženjima za auto-put Banjaluka-Doboj i restrukturiranje "Željeznica", koje će se naći na sutrašnjoj sjednici Narodne skupštine RS, apsolutno nisu opravdana. Uzimanje novog novca služi za pokrivanje lopovluka i propusta tokom dugogodišnje vladavine SNSD-a, kaže u razgovoru za Vijesti.ba SDS-ov poslanik Miladin Stanić.
Razgovarala: Nevena Ćosić
 
- U ponedjeljak će se pred narodnim poslanicima naći odluke Vlade RS o novim zaduženjima i garancijama kojima će se RS potencijalno zadužiti za dodatnih gotovo milijardu maraka. Riječ je, prije svega, o odlukama o zaduženju za gradnju auto-puta Banjaluka-Doboj i restrukturiranju "Željeznica". Prema Vašem mišljenju, jesu li ova zaduženja opravdana? 
 
STANIĆ: Nova zaduženja apsolutno nisu opravdana. Nema veće izdaje svog naroda od zaduženja budućih generacija. Dodatno finansiranje auto-puta Banjaluka - Doboj za oko 100 miliona KM prevelik je procenat na tu dužinu puta, odnosno na ukupnu investiciju. Posebno zabrinjavajuće je obrazloženje koje je došlo pred narodne poslanike a u kojem se pominju više sile, nevrijeme, polave i slično, a koje nisu imale veze sa trasom puta Banjaluka - Doboj. Obrazloženja zaduženja su nesuvisla, bezobrazno skraćena i neodređena. 
 
Kada je u pitanju zaduženje za "Željeznice", čak su i prikrili određene iznose koji su odobreni na Savjetu ministara BiH. No, mi smo došli do određenih podataka i informacija da se jedna stavka iz obaveza prema "Željeznicama" odnosi na konsalting i iznosi 20 miliona KM. Takođe, 24 miliona KM je duga radnicima za topli obrok, što je nedopustivo u javnom preduzeću. Vlast nakon toliko godina priznaje da u "Željeznicama" ima oko 1.000 radnika viška. Odgovorno tvrdim da ni ovo neće riješiti pitanje efikasnog funkcionisanja "Željeznica". 
 
- Čemu onda novo zaduživanje ako gorući problemi ne mogu biti riješeni, kako tvrdite?
 
STANIĆ: Uzimanje novog novca služi za pokrivanje lopovluka i propusta tokom dugogodišnje vladavine SNSD-a. Recimo, u obrazloženju su naveli da time žele pokriti dug koji je nastao između 2011. i 2017. godine. Suština je da se na racionalizaciji viška radnika kompletno ovo zaduženje moglo izbjeći. 
 
- Predsjednik Ujedinjene Srpske i potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić kaže da "kada bi Savez za promene ostao još četiri godine u Sarajevu, u RS bi se vodio međusrpski rat". Na čemu mogu biti utemeljene ovako ozbiljne kvalifikacije?
 
STANIĆ: Vjerujem da to govori na nekim ličnim iskustvima. Ja ne vidim rat među Srbima, niti vidim da je problem što je Savez za promjene u vlasti na nivou BiH. Uradili su brojne pozitivne stvari - od otvaranja dijela pregovora sa EU, otvaranja novih puteva, izvoza roba iz RS i BiH.
 
Postava Saveza za promjene u Sarajevu nije radila na produbljivanju međunacionalnih tenzija i sukoba. Nama ne trebaju vjerski, politički i ratni sukobi, već su nam potreban put koji će podići nivo životnog standarda za ovo malo ljudi koji su ostali u BiH. U cijeloj BiH imamo dovoljno resursa da možemo dobro živjeti. 
 
Stoga smatram da su ovo iznuđene izjave. Gotovo sam siguran da će moj kolega Stevandić vremenom doživjeti demant svojih izjava. 
 
- Stevandić kaže i da će se nakon oktobarskih izbora stvari usaglašavati sa RS, a ne da se sa Bakirom Izetbegovićem radi protiv RS, aludirajući na Savez za promjene.
 
STANIĆ: Od te priče kako Savez za promjene funkcioniše sa Bakirom Izetbegovićem nema ništa. Upravo koalicija koju on podržava izglasala je novi namet narodu, najveći nakon uvođenja zajedničkog PDV-a. U vrijeme pripreme usvajanja akciza bilo je riječi da će one biti podrška za autoputeve i investicijama, a nakon usvajanja, ministar u Savjetu ministara BiH priznao je da su to sredstva namijenjena za plaćanje nastalih dugova u javnim preduzećima autocestama i autoputeva u FBiH i RS.
 
- Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je u intervju Vijesti.ba da ova politička partija nema ništa protiv razgovora sa trenutnim koalicionim partnerima, ali i sa opozicijom o kandidatima na predstojećim izborima. Postoje li kontakti na relaciji Savez za promjene - DNS u tom pogledu?  
 
STANIĆ: Imamo kontakte. Marko Pavić je iskusan političar. Gotovo sam siguran da je i DNS-u dosadilo to što radi SNSD na čelu sa Dodikom, te da su svjesni da ovakav odnos vodi u propast. Visoki funkcioneri DNS-a mi u privatnim razgovorima kažu "sve ovo je otišlo do vraga". Ne možete gledati da se u RS upropasti i pokrade više od milijarde KM za nekoliko godina.
 
- Hoće li SDS uspjeti da se do sjednice Glavnog odbora stranke odluči za jednog kandidata, člana Predsjedništva BiH ili predsjednika RS, na oktobarskim izborima?
 
STANIĆ: Sigurno je da ćemo se korektno dogovoriti, jer se radi o racionalnim i pragmatičnim ljudima, sa čistom političkom karijerom. To su ozbiljni kandidati. Najvažnije je da Savez za promjene ostane kompaktan do oktobarskih izbora. Što se tiče SDS-a, sigurno ćemo na Glavni odbro stranke ići sa jednim kandidatom, a u okviru Saveza za promjene biraćemo da li će naš kandidat ići prema Predsjedništvu BiH ili za predsjednika RS. Dakle, na SDS-u je da odluči. 
 
(Vijesti.ba)
Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još