12.02.2018. / 16:20h Politika - Kantonalni odbor SDP ZDK

Inicijativa za uvođenje jedinstvenog nastavnog predmeta za sva tri jezika

Inicijativa za uvođenje jedinstvenog nastavnog predmeta za sva tri jezika
Kantonalni odbor SDP Zeničko-dobojskog kantona u Žepču je organizirao okrugli sto i raspravu o inicijativi kreiranja jedinstvenog predmeta na kojem bi sva djeca zajednički učila bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost, u cilju da se prikupe sugestije, korekcije i prijedlozi koji će pomoći da predloženo zakonsko rješenje bude što kvalitetnije, saopćeno je iz ove stranke.

Na okruglom stolu, kojim je moderirao  sekretar za javne politike i političke inicijative SDP BiH Malik Garibija, uvodničarke su bile Nermina Zaimović-Uzunović iz Zenice i Jasminka Šehić iz Maglaja.

Iznesen je jasan stav da su tri jezika i dva pisma bogatstvo Bosne i Hercegovine, a ne teret i razlog za tenzije, zbog toga je neophodno graditi odnose zasnovane na međusobnom uvažavanju, te omogućiti da svako dijete u svakom kraju Bosne i Hercegovine uči i bosanski i srpski i hrvatski jezik, kao i oba naša pisama. Da bi se to postiglo, rečeno je na okruglom stolu, neophodno je u okvirnom zakonu o osnovnom i srednjem obrazovanju dodati samo jedan član u kome će definirati uvođenje, naziv i sadržaj ovog predmeta.

"Sve su to jezici i pisma naše zemlje i naših ljudi, te ne možemo dozvoliti da djeca u jednom kraju zemlje ne razumiju djecu iz drugog kraja zemlje, niti možemo dozvoliti da djeca ne izučavaju vrhunske književnike samo zato što nisu pisali jezikom koji smatraju maternjim, nego su pisali nekim od druga dva službena jezika u Bosni i Hercegovini", čulo se u diskusiji na okruglom stolu.

Većina učesnika u raspravi naglasila je da zbog velikih problema i propusta u obrazovnom sistemu potrebno više javnih rasprava i okruglih stolova na temu reforme obrazovanja.

Socijaldemokratska partija BiH pokrenula je inicijativu za izmjenu svih zakona u državi koji se bave osnovnim i srednjim obrazovanjem, u cilju uspostavljanje jedinstvenog nastavnog predmeta prema kojem bi sva djeca zajednički učila i bosanski, i srpski, i hrvatski jezik, i da djeca uče sve jezike i sve važne književnike Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju za javnost SDP-a.  

 

(Vijesti.ba / FENA)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!