12.02.2018. / 17:09h Politika - Zlatko Hadžidedić za Vijesti.ba

Vučić pokazao da poštuje BiH, Kolinda se miješa u unutarnja pitanja i riskira prekid odnosa

Vučić pokazao da poštuje BiH, Kolinda se miješa u unutarnja pitanja i riskira prekid odnosa
Tokom susreta s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović komentirala je izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, iako je njen gost odbio novinarima davati bilo kakve komentare na procese donošenje zakona u BiH, ističući "da ne bi bilo fer da se o tome izjašnjava, te samim time pokazao da barem načelno poštuje BiH, ne komentarišću pitanja koja su unutrašnja stvar Bosne i Hercegovine.

Predsjednica Hrvatske ipak nije propustila priliku da još jednom iskaže paternalistički odnos prema Bosni i Hercegovini, a u samoj izjavi poslužila se uobičajnom (antiustavnom) floskulom, po kojoj narodi a na građani biraju političke predstavnike.

- Hrvatska smatra da se Izborni zakon BiH mora mijenjati i nadograđivati. U izmjenama Izbornog zakona treba poštivati odluke Ustavnog suda BiH, presudu "Sejdić-Finci" te samo načelo Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to je jednakopravnost triju naroda. To znači da predstavnika Hrvata u Predsjedništvu BiH trebaju birati Hrvati - kazala je Grabar-Kitarović, prenose Vijesti.ba.

O dva različita pristupa pristupa problematici izbornog zakona, od strane Vučića i Grabar Kitarović za Vijesti.ba govorio je dr. Zlatko Hadžidedić.

Hadžidedić smatra da Vučićevo odbijanje da komentariše problematiku Izbornog zakona u BiH predstavlja kontinuitet u njegovoj politici prema Bosni i Hercegovini.

"On je i do sada vrlo eksplicitno slao poruke da nastoji da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Ljudi u Bosni i Hercegovini imaju pravo da budu skeptični i prema Vučiću nepovjerljivi, s obzirom na Vučićevu ne tako daleku prošlost, međutim, Vučićeva politika je bila u tome pogledu konzistentna i možemo reći da njegova vanjsko politička orijentacija u pravcu euroatlanskih integracija je orijentacija za koju se on opredijelio i za koju uostalom nema saglasnost vlastite političke scene. On se tu dosta razilazi sa većinom u Beogradu ali konzistentno zastupa tu politiku. U skladu sa tom politikom poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine", smatra Hadžidedić.

Dodaje da sa to Vučićeve strane nije iznenađenje, kao što nije iznenađenje sa strane Kolinde Grabar Kitarović da nastavlja sa svojim trapavim ponašanjem i da se miješa u unutarašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

"Kao prvo, ona zato nije ovlaštena. Međunarodno pravo joj ne ostavlja za to prostora, i ona kao predsjednica druge države na to nema pravo, ukoliko državu Bosnu i Hercegovinu uopće priznaje. Ukoliko ne priznaje onda to već prerasta u malo veći problem. Onda bi morala konačno da se izjasni da li priznaje Bosnu i Hercegovinu kao suverenu državu, ili ukoliko je ne priznaje onda bismo mi morali preknuti diplomatske odnose sa Hrvatskom, kao i stvari koje iz toga proističu; trgovinske odnose i sve ostalo", smatra Hadžidedić.

Mišljenja je da bi bilo neophodno da domaći političari, ko god da su oni, makar to bio i Dragan Čović, da pošalju takvu poruku.

"Jednostavno, ukoliko predsjednica susjedne države ne priznaje suverenitet Bosne i Hercegovine i nastavlja da se miješa u unutrašnje poslove, trebaju da slijede sankcije, jer BiH nema nikakvog interesa da takve odnose održava, sa susjedom čija je predsjednica ne priznaje. Prema tome, Hrvatska bi snosila mnogo nepovoljnih posljedica, ukoliko bi se zaista pokvukle konsekvence iz takvog ponašanja", kaže Hadžidedić.

- Značajan smo trgovinski partner Hrvatske, značajan dio saobraćaja se odvija preko Bosne i Hercegovine, pored ostalih strateških značaja. Hrvatskoj nipošto ne bi bilo u interesu da inicira prekid odnosa sa Bosnom i Hercegovinom. Međutim, to je jedina moguća reakcija na onakvo ponašanje. Ko god da je ovdje na vlasti u Sarajevo trebao bi jednostavno inicirati to da se predsjednica Hrvatske konačno izjasni da li priznaje Bosnu i Hercegovinu kao suverenu državu, ili je ne priznaje, onda slijedi prekid svih odnosa, zaključio je Hadžidedić.

N.H.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak