12.02.2018. / 20:27h Regija - Postoji potencijal za širom saradnjom

Grabar-Kitarović i Vučić pozvali investitore na ulaganja

Grabar-Kitarović i Vučić pozvali investitore na ulaganja
Drago mi je da mogu potvrditi zajedničku želju za produbljivanjem međusobne gospodarske saradnje. Hrvatsko-srbijanska gospodarska saradnja, prema gotovo svim pokazateljima, ostvaruje stalni napredak i uspon. Robna razmjena premašila je milijardu eura vrijednosti, poručila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović tokom obraćanja na Forumu u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) kojem je prisustvovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Grabar-Kitarović je izrazila zadovoljstvo što ima priliku obratiti se pred ovakvim skupom, privrednicima koji imaju zajednički cilj, a to je istražiti nove poslovne prilike i koji su spremni raditi na jačanju gospodarskih odnosa između ove dvije zemlje.

"Želim vrlo jasno potvrditi predanost hrvatske države za izgradnju konstruktivnih odnosa sa Srbijom. Napredak u političkim odnosima između Hrvatske i Srbije važan je za naša gospodarstva i može pomoći jačanju naših odnosa na području trgovine, ulaganja i turizma. Na svaki mogući način treba olakšati saradnju između naše dvije države", pojasnila je Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsjednica pridaje veliku važnost daljem širenju gospodarskih odnosa dvije zemlje jer je uvjerena da će i hrvatski i srpski narod od toga imati velike koristi.

"Drago mi je da mogu potvrditi zajedničku želju za produbljivanjem međusobne gospodarske saradnje. Hrvatsko-srbijanska gospodarska saradnja, prema gotovo svim pokazateljima, ostvaruje stalni napredak i uspon. Robna razmjena premašila je milijardu eura vrijednosti. Hrvatska za srbijanske turiste postaje sve važnije turističko odredište. Sve su to dobre vijesti", istakla je Grabar-Kitarović.

Međutim, smatra da postoji potencijal za znatno širom saradnjom te da potpuno novu dinamiku može dati saradnja u segmentu industrijske proizvodnje. Grabar-Kitarović naglašava da je automobilska industrija jedno od područja s potencijalom za razvoj sardanje.

Podsjetila je da su hrvatske tvrtke od 1993. do 2017. u Srbiju uložile gotovo 750 miliona eura i izrazila nadu da će Srbija i dalje biti otvorena za hrvatska ulaganja.

Grabar Kitarović je dodala da su srpska poduzeća u Hrvatsku do sada uložila oko 10 miliona eura.

Prisutnima se obratio i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koji je pozvao investitore u Srbiju, a oni će se pobrinuti da budu dobri domaćini.

"Dobrodošli u Srbiji, mi ćemo se pobrinuti da budemo dobri domaćini. Želim ohrabriti srpske privrednike, nemojte samo kukati, čuli ste hrvatsku predsjednicu, dođite i borite se", istakao je Vučić.

Prema njegovim riječima, ekonomska saradnja raste.

"Naša ekonomska saradnja raste, trgovinska razmjena je sve veća. Ta razmjena je između milijardu i 28 miliona i milijardu i 150 miliona. Ona je veća nego ikada, i za samo posljednjih pet godina ta trgovinska razmjena porasla je za 62 posto. To pokazuje kolika je potreba iz Srbije za saradnju sa Hrvatskom", poručio je Vučić.

Mišljenja je da postoji ogroman prostor za poboljšanje ekonomskih odnosa.

Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK), rekao je u obraćanju prisutnima da Srbija i Hrvatska, unatoč teretu prošlosti, imaju i imat će vječne gospodarske interese.

Prema njegovim riječima, zadatak komora je da stvore prilike poput ove da gospodarstvo nađe svoj put i utječe na formiranje bolje gospodarske budućnosti dviju zemalja.

"Koliko je Srbija nama značajan gospodarski partner potvrđuje više od 200 hrvatskih tvrtki koje tamo posluju. To je rezultiralo izravnim hrvatskim ulaganjem u Srbiju u iznosu od 750 miliona eura čime je Srbija postala četvrta najznačajnija zemlja za hrvatske investicije", poručio je Burilović.

Kako je kazao, Srbija je Hrvatskoj osmi najznačajniji vanjsko-trgovinski partner. Burilović je dodao da žele da stvore uslove za bolju investicionu klimu.

Da Srbija danas ima nikad bolju klimu smatra predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

"Srbija danas ima kompanije sposobne da investiraju i izvan granica Srbije", izjavio je Čadež.

 

(Vijesti.ba / AA)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!