13.02.2018. / 09:19h Politika - Svi zarobljeni u svojim istinama

Dodik: Mir je najvažniji, pomirenje u BiH je nemoguće

Dodik: Mir je najvažniji, pomirenje u BiH je nemoguće
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se teško može doći do pomirenja naroda u BiH s obzirom na to da su svi zarobljeni u svojim istinama bez sposobnosti za kompromis i konsenzus, ali da treba težiti međusobnom uvažavanju i očuvanju mira i stabilnosti. Kazao je i da narodi u BiH imaju svoje historijske težnje koje u suštini ne znače pomirenje.

"Najvažnije je da vlada mir. A što se tiče samog pomirenja to jeste plemenita ideja, ali ne treba imati neke iluzije s obzirom na historijsko nasljeđe, pogotovo na događaje iz posljednjeg rata koji pokazuju da svi pokušaji građenja tog pomirenja nisu išli u pravcu stvaranja dobrog osnova za građenje povjerenja među narodima u budućnosti", ocijenio je Dodik.

On je za FTV rekao da je teško, gotovo nemoguće stvarati pomirenje uz uplitanje međunarodnog faktora i uz ulogu koju je odigrao Haški tribunal.

"Haški tribinal je za nas Srbe bio navijački, nije bio pošten i nije dao osnova za pomirenje jer je htio samo da osudi jednu stranu. Sa druge strane, Hrvati sada imaju svoju percepciju o Haškom tribunalu u svjetlu posljednje presude 'šestorki' i, naravno, Bošnjaci koji misle da je bilo malo sve što je Hag uradio protiv Srba i Hrvata. Sa takvim bazičnim razilaženjem veoma je teško bilo šta postići osim nekog kurtoaznog pozivanja na pomirenje", konstatovao je Dodik.

Isto tako, kaže Dodik, "narodi u BiH imaju svoje historijske težnje koje u suštini ne znače pomirenje".

"BiH, koja je formirana Dejtonskim sporazumom, Bošnjaci doživljavaju kao zemlju isključive pripadnosti. Što se tiče Srba, većina njih bi rado vidjeli nezavisnu Republiku Srpsku, uključenu u neki državni oblik zajedno sa Srbijom, dok bi Hrvati željeli da dođu do trećeg entiteta. Znači, svi u BiH, odnosno većina Srba, Hrvata i Bošnjaka imaju svoje historijske težnje koje u suštini ne znače pomirenje", pojasnio je Dodik.

On je rekao da je narode u BiH, nažalost, historija natjerala i dovela do toga da nikada, u bilo kojem historijski važnom trenutku za ove prostore, nisu bili na jednoj strani, već su uvijek bili u sukobu.

"To nije zavisilo ni od samih naroda nego i od osvajača koji su dolazili i prolazili ili od percepcije nas samih", rekao je Dodik i ponovio da narodi u BiH, iako teško mogu doći do pomirenja, treba da teže miru, stabilnosti i međusobnom uvažavanju.

Govoreći o posjeti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, Dodik je rekao da je to dobra prilika za dvije države i dva naroda da na dnevni red stave otvorena aktuelna pitanja i pokušaju da daju odgovore na njih.

"Imamo tešku historiju među sobom i očigledno je da je teško napraviti konsenzus, ali treba raditi na tome da život ljudi bude što bolji, da nema animoziteta i da Srbija, Republika Srpska, Hrvatska i BiH sarađuju na najbolji mogući način", istakao je Dodik.

On je ocijenio da očekuje da će doći do smirivanja napetosti koje su uzrokovane čestim verbalnim istupima i da će Vučić, kao čovjek koji na najbolji mogući način predstavlja Srbiju u smislu afirmacije stabilnosti i mira, postići veliki uspjeh tokom ove posjete.

Dodik je rekao da će ova posjeta biti značajna i za BiH u kojoj, osim Bošnjaka, žive i Srbi i Hrvati i sasvim sigurno je da se i u BiH posmatra način na koji se razvija taj odnos Srbije i Hrvatske.

"SNSD i ja kao predsjednik te partije imamo dobru saradnju sa političkim predstavnicima Hrvata u BiH, koja nije uperena protiv trećeg naroda, i ukoliko se taj odnos Srbije i Hrvatske bude odvijao na način kako mi očekujemo to će značiti jednu stabilniju situaciju. Što se tiče BiH, uvjeren sam da se tokom ove Vučićeve posjete Hrvatskoj neće desiti ništa što bi bilo protivno njenim interesima", zaključio je Dodik.

(Vijesti.ba / SRNA)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 108

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


lektor 13.02.2018. 10:07
Kad čitam ove komentare ispod, čini mi se kao da komentarišu neki drugi tekst. Pa ovdje je svaka riječ na mjestu. Pomirenja nema ni nakon 25 godina ali treba da se čuva mir.
NIJE REČ O POMIRENJU 13.02.2018. 10:12
VEĆ O LJUDIMA ZA KOJE NE VAŽI NI JEDAN ZAKON ! DA SE SVI PRIDRŽAVAJU ZAKONA BILO BI SUPER! I SVI BI ŽIVELI NORMALNO !
guest1518517555 13.02.2018. 11:25
Narod od njega ima svaki dan samo ogromnu štetu u svemu za svoj normalni život u RS.
PO KOMENTARIMA 13.02.2018. 12:49
ALA SNSD BOTOVI BRANE SVOG PREcEDNIKA !!! BOLESNICI !
guest1518524560 13.02.2018. 13:22
COVJEK VAM GOVORI ISTINU,A koliko je potrosen govori cinjenica da je vam izmijenio jednu citavu garnituru politicara,a koliko vidim da ce on ostati na vlasti do kraja,tj. do potpunog nestanka i ovo malo drzave u pokusaju.
Srđan Šušnica: Dodik sprema hibridni rat! 13.02.2018. 14:35
"Ovdje je već sve spremno za jedan hibridni rat. Čeka se samo jedan konkretna materijalna podrška i mig Vladimira Putina da Dodik gurne Balkan u jedan novi sukob. Ovu poruku trebaju da čitaju zapadni političari. A to je poruka da sa Dodikom nema dogovora i kompromisa. Nedostatak kompromisa kod bosanskih Srba leži u ideološkoj postavci, koja ih tjera u sve veću izolaciju", kaže Šušnica. .... Mislim da političari bosanskih Srba nikako ne žele da shvate i da narodu objasne da 9. januar ustvari predstavlja simbol devetojanuarske, preddejtonske, Republike Srpske - zločinačke tvorevine, nelegitimne, pobunjeničke, nelegalne tvorevine za koju je dokazano da je nastala u namjeri da genocidom i etničkim istrebljenjem ukloni nesrbe i proglasi na jednom dijelu teritorije BiH srpsku tapiju. To je Dodik i nedavno rekao u svom intervjuu za Kurir", ističe Šušnica u intervjuu za Al Jazeeru.--- LINK=> http://balkans.aljazeera.net/vijesti/susnica-dodik-sprema-hibridni-rat
Pogledajte Srđanovu priču o Višegradu – Srbi ne jedu ribu iz masovne grobnice rijeke Drine /VIDEO/: 13.02.2018. 14:36
– Entitet "RS" je nastao na zločinima, genocidu, kao rezultat agresije, invazije jedne zemlje na drugu. NIJE RATKO MLADIĆ IŠAO U PRIVATNI RAT, NEGO JE U RAT IŠAO U IME JEDNE POLITIČKE ZAJEDNICE (Srba), U IME JEDNE POLITIČKE IDEJE (velikosrpske – Velika Srbija), KOJA JE NAGRAĐENA ENTITETOM ”REPUBLIKA SRPSKA”. Evo i link: https://www.youtube.com/watch?time_continue=57&v=-udyLBmxHDw
Odgovarajući tretman za bagru terorističku: 13.02.2018. 14:37
https://www.youtube.com/watch?v=LGMD4fC71sw
BAJA CRNOLISTAŠ LAŽE, SUBVERZIVNO MANIPULIŠE i pritom HAPPA NAVELIKO... 13.02.2018. 14:40
Ovaj budući ratni zločinac vec deceniju zaustavlja sve pozitivne procese medju gradjanima i i koči napredak ove napaćene Zemlje Bosne. Pritom je najvise štete nanio upravo tom primitivnom bosanskom pravoslavnom življu u tom genocidnom četnintetu "er-es". Ako izazove novi rat, zbog njegovih nedjela će se morati osnovati novi medjunarodni sud...
Entitet "rs" je genocidna zlocinacka tvorevina, rezultat progona, pogroma i genocida. 13.02.2018. 14:41
Njenim opstankom salje se necivilizacijska poruka da je zlocin dozvoljen i pozeljan kao legitimno sredstvo ostvarenja politickih ciljeva. Zato treba ukinuti entitete i etnoteritorijalno uredjenje BiH. Osim toga, entitet RS je garant nastavka velikosrpskog projekta na zapadnom Balkanu koji je uzrok ratova i sukoba cijelo stoljece. Neshvatljiv je indolentan odnos Zapada prema Bosni. Nemaju rjesenje. Neznaju sta sa Bosnjacima muslimanima. Dozvolili su masovne i sistematske zlocine, progon, istrjebljenje i genocid, ali taj staroevropski narod je opstao iako mu je drzava bila pod embargom na odbranu. Sad imaju dejtonski embargo na drzavu. Izvodjaci radova su susjedne drzave, sa petom kolonom u samoj Bosni, podstaknuti otimanjem teritorija i prirodnih resursa.
ℝℝℝ - samo za baHlijetine 1MART, TripleB i Brcko BIH i onog judu Lakyja: 13.02.2018. 14:42
https://www.youtube.com/watch?v=LGMD4fC71sw
Orginalni Triple B 13.02.2018. 10:06 13.02.2018. 19:51
Seljačino laktaška, prosipaš se po svim mogućim portalima, mada ponekad kažeš i istinu, kao što je bio slučaj sa izjavom da niste bosanski Srbi. Naravno da niste baja, vi ste Vlasi koji su došli na područje Bosne vukući turske topove. Što se tiče pomirenja, naravno da ga neće biti, niti ga treba biti. Ovo je samo još jedan genocid u nizu nad Bošnjačkim narodom, ovo je već viđeno u Balkanskim ratovima i svim ostalim ratovima u zadnjih 200 godina. U slučaju da opet pijani, nadrogirani i napušeni krenete u provampirene zulume, kao što ste to uradili 1992. godine, Bošnjaci će vam zadati udarac od kojeg se više nećete oporaviti. Slava Armiji Bosne i Hercegovine na požrtvovanoj i časnoj borbi za domovinu Bosnu i hvala im za četničke parastose!
Hercegbosanac 15.02.2018. 10:44
VELIKI ZNAK NE POMIRENJA KADA BOSNJACI OPET ZELE HRVATIMA U BIH DA NATURE SVOG VOJNIKA Z. KOMSICA DA NAS PREDSTAVLJA. POMIRENJE JE KADA M. DODIK IZJAVLJUJE DA HRVATI TRBAJU SAMI DA BIRAJU SVOJE PREDSTAVNIKE.
Ti si Mile potrosen politicar i sve 13.02.2018. 10:52
tvoje izjave su cist promasaj koji nema nikakvog utjecaja na politicki zivot u BiH. Samo je pitanje trenutka kada ces postati broslost bez obzira na tu tvoju ratno-huskacku pricu.
Xy 13.02.2018. 12:19
Ljepota i snaga demokracije je u slobodi misli i govora. Ne treba sjeci glavu nosiocu poruke ako poruka nije prijatna!18334
guest1518531013 13.02.2018. 15:10
Ne svida ti se istinit komentar? Vehabija, koljac, povratnik iz Sirije? ID glavu ti odrubila! Sikter!!!
Prikaži još