13.02.2018. / 12:58h Politika - Ministarski sastanak u Kuvajtu

Crnadak: BiH opredijeljena da bude dio globalne borbe protiv terorizma

Crnadak: BiH opredijeljena da bude dio globalne borbe protiv terorizma
Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao je danas, na poziv zamjenika premijera i ministra inostranih poslova Države Kuvajt Sheikh Sabah Khalid Al-Hamad Al-Sabah, na Ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a, koji se održava u Kuvajtu.

Ministarski sastanak je otvoren govorima kuvajtskog ministra inostranih poslova Sheikh Sabah Khalid Al-Hamad Al-Sabah i državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Rexa Tillersona.
 
Prije početka sastanka, Crnadak se susreo s državnim sekretarom SAD-a Rexom Tillersonom.
 
Prije obraćanja učesnika Ministarskog sastanka prezentovan je najnoviji izvještaj o situaciji na terenu i vojnim uspjesima Koalicije protiv ISIL-a u posljednjih godinu dana na teritoriji Sirije i Iraka.
 
Tokom obraćanja, Crnadak je obavijestio učesnike da BiH ostaje snažno opredijeljena da bude dio globalne borbe protiv terorizma. On je naglasio da će BiH nastaviti da podržava Koaliciju u diplomatskom i političkom smislu, ali i, u skladu sa svojim mogućnostima, u formi materijalne pomoći, nakon dosadašnjih donacija od ukupno oko 1.100 tona municije za iračku vojsku.
 
Crnadak je predstavio i dosadašnje zakonodavne aktivnosti BiH na polju sprečavanja odlaska na strana ratišta, strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma i onemogućavanja finansiranja terorističkih  aktivnosti.
 
Na kraju govora, pozivajući na stalnu potrebu poboljšanja  saradnje zemalja Koalicije, Crnadak je naveo da represija sama ne može zaustaviti širenje opasnih ideologija, već da je uporedo potrebno raditi na smanjenju siromaštva, poboljšanju obrazovanja, kao i kontinuirano raditi na jačanju saradnje u vezi političkih, ekonomskih i bezbjednosnih pitanja, koji su ključni pokazatelji koji govore o spremnosti društva za borbu protiv radikalizma i terorizma.
 
Na Ministarskom sastanku su učestvovali predstavnici 68 zemalja, te predstavnici EU, NATO-a i INTERPOL-a, saopćeno je iz Kancelarije za odnose s javnošću MIP-a BiH. 
 
(Vijesti.ba / FENA)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!