13.02.2018. / 22:38h Regija - Predsjednica Hrvatske

Grabar-Kitarović: Razgovarala sam sa evropskim Vučićem

Grabar-Kitarović: Razgovarala sam sa evropskim Vučićem
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ocijenila je da je tokom posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj postignut napredak u namjeri da odnosi dvije države poboljšaju, te najavila da će za nekoliko mjeseci doći u uzvratnu posjetu Srbiji.

Kitarovićeva kaže da je razgovarala sa "evropskim Vučićem" i da od njega tokom ove posjete nije očekivala nikakva izvinjenja.

"Nisu važne riječi, već djela. Ono što je meni bitnije je da smo postigli napredak, da smo postigli iskorak u našim namjerama da rješavamo pitanja koja su preostala iz prošlosti, ali i da se usredsredimo na sadašnjost i budućnost naših odnosa i da radimo na njihovom unapređenju", rekla je Kitarovićeva u intervjuu za "Novu TV".

Ona kaže da je sa Vučićem razgovarala o tome kako pomoći hrvatskom i srpskom narodu i Hrvatskoj i Srbiji, te da nije bilo pritisaka međunarodne zajednice da dođe do susreta sa predsjednikom Srbije.

"Konkretan rezultat ove posjete je obećanje predsjednika Vučića da će u Srbiji biti unaprijeđena prava Hrvata, koji će dobiti ne samo onu političku zastupljenost koju traže, od lokalnih preko pokrajinske do državnog nivoa, već da će im biti riješena i mnoga druga konkretna pitanja koja ih muče", rekla je Kitarovićeva.

Ona ističe da je razgovarano i o položaju srpske manjine u Hrvatskoj, dodajući da razumije pitanja koja ih tište i koja se, kako kaže, mogu i moraju rješavati u okviru hrvatskih državnih institucija.

"Mislim da će jedan od velikih koraka naprijed biti činjenica da smo odlučili da ona sporna pitanja o prošlosti za koja znamo da ih nikada nećemo usaglasiti ostavimo sa strane i da se usredsredimo na egzistencijalna pitanja koja brinu i Hrvate u Srbiji i Srbe u Hrvatskoj", kaže Kitarovićeva.

Kada je riječ o pitanju nestalih, Kitrovićeva kaže da ohrabruje činjenica da predsjednik Srbije zaista ljudski želi da to pitanje bude riješeno.

"Ohrabruje me činjenica da je predsjednik Vučić ne samo pristao da u naše zvanične državne delegacije ovoga puta uključimo i predstavnike udruženja nestalih i manjina sa jedne i druge strane, već i da dogovarimo susret u Beogradu sa predstavnicima udruženja nestalih iz Hrvatske. Ja sam isto tako spremna da primim predstavnike njihovih udruženja", rekla je Kitarovićeva.

Govoreći o protestima na Trgu bana Jelačića zbog posjete predsjednika Srbije, Kitarovićeva je navela da svako mišljenje treba poštovati, ali da pojedinci koji žele osujetiti napredak u međudržavnim odnosima ne mogu biti oni koji definišu državnu politiku.

Ona je demantovala da je učesnike protesta u Zagrebu, među kojima je bilo i ratnih veterana, nazvala marginalcima, pojasnivši da su pojedinci sa ivice političkog spektra koje je pominjala, oni koji se na uštrb hrvatskog i srpskog naroda trude da zaustave napredak odnosa dvije države.

"Žao mi je ako se veterani i udovice osjećali prozvanima. Rekla sam da međudržavnu politiku treba stvarati među političarima", kaže Kitarovićeva i dodaje da se ne boji da će zbog toga izgubiti podršku desničara.

Ona kaže da razgovara sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i da uoči posjete predsjednika Srbije Hrvatskoj nisu slali različite poruke, iako je hrvatska Vlada insistirala da tema bude i ratna odšteta.

"Na popisu tema o kojima smo mi mjesecima razgovarali sa Ministarstvom inostranih poslova nije nikada bilo pitanje ratne odštete. Nisam protiv te teme, ali to je vrlo kompleksno pitanje koje se ne može tek tako staviti na sto", rekla je Kitarovićeva.

Ona je najavila da će vjerovatno za nekoliko mjeseci doći u uzvratnu posjetu Srbiji kada, kako kaže, bude realizovano i dogovoreno sve ono što je predsjednik Srbije tokom posjete Hrvatskoj obećao da će obaviti za Hrvate u Srbiji.

"Posebno ćemo nastaviti da radimo na pitanju nestalih, a nadam se da će državne komisije nastaviti da rade na pitanju granice. Dogovor je da se u okviru dvije godine pokuša naći neko bilateralno rješenje, ako to ne uspijemo, onda slijedi dogovor o nekom međunarodnom pravosudnom tijelu. U međuvremenu, rješavamo i druga pitanja bitna za oba naroda", rekla je Kitarovićeva.

Ona ističe da učešće velikog broja privrednika iz Srbije u državnoj delegaciji koja je boravila u posjeti Hrvatskoj pokazuje da je taj pozitivan dio saradnje na dobrobit obje države daleko nadmašuje probleme sa kojima se one u ovom trenutku susreću.

 

(Vijesti.ba / SRNA)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još