13.02.2018. / 23:37h Intervjui - Nedeljko Čubrilović za Vijesti.ba

Oružje policiji za borbu protiv terorizma, najbolje da to Dodik pojasni

Oružje policiji za borbu protiv terorizma, najbolje da to Dodik pojasni
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) i zamjenik predsjednika DNS-a Nedeljko Čubrilović u razgovoru za Vijesti.ba ističe da u vladajućoj koaliciji u RS postoje problemi i sukobljavanje stavova o određenim pitanjima, ali da se uvijek iznađe kompromisno rješenje. Lako je nešto razvaliti, ali treba to graditi. Ako nešto gradite toliko godina, ne znam da li ijedan pojedinačni slučaj može to da poremeti, naglašava on.

Razgovarala: Nevena Ćosić

- Kraj prošle godine obilježilo je prisustvo organizacije "Srbska čast" u prostorijama Skupštine. Navodi o paravojnim formacijama u RS izašli su iz okvira BiH i postali međunarodna tema. Govori se čak i o mogućnosti da bi američka administracija mogla uvesti nove sankcije političkim fukncionerima RS koji su dozvolili prisustvo pripadnicima “Srbske časti” u institucijama RS. Plašite li se mogućnosti da se Vaše ime može naći na "crnoj listi" SAD-a?

ČUBRILOVIĆ: U NSRS nije boravila „Srbska čast“ niti se iko pod tim imenom obraćao službi NSRS da mu omogući boravak u prostoru Skupštine. Meni je jasno da je to teško demantovati, ljudi ne žele da pogledaju istini u oči.

- Šta je onda istina?

ČUBRILOVIĆ: Istina je da je udruženje „Veterana“, registrovana organizacija, obratila se NSRS i početkom decembra boravila u Skupštini. Navodno su gosti bili dva, tri čovjeka za koje kažu da su članovi te oragnizacije, a bilo je članova više organizacija. Ta organizacija nije ni registrovana u RS, a ne znam ni čime se bavi. Sigurno je da članovi te organizacije nisu bili gosti NSRS, nisu bili ni u kakvoj formi gosti Skupštine. Ako su bili gosti neke organizacije, onda nisu bili pod tim imenom, nego kao imena. Gosti „Veterana“. Ja sam mjesec i po kasnije saznao za to, kada se digla halabuka, koja ne odgovara činjenicama.

- Činjenica je da se predviđaju nove američke sankcije.

ČUBRILOVIĆ: To ne mogu da komentarišem. Ne osjećam se odgovornim za bilo šta. Ne znam šta je uslov da se dođe pod sankcije. Sigurno ne osjećam odgovornost za nešto što sam uradio, svjesno ili nesvjesno, da bih se našao na takvoj listi.

- Britanski Guardian pisao je o 2.500 hiljade automatskih puški koje nabavlja MUP RS. Ocijenjuju to kao zabrinjavajući podatak i to dovode u vezu s uticajem Rusije u RS. Kakav je vaš stav o ovim navodima, ali i činjenici MUP kupuje automatske puške?

ČUBRILOVIĆ: To je samo opremanje policije za borbu protiv terorizma, a po ugledu na druge policijske jedinice iz okruženja. Osim toga nemam nikakvih drugih saznanja. Ne znam ni o kom se broju radi.

- Milorad Dodik je potvrdio ove informacije.

ČUBRILOVIĆ: Najbolje je onda da to pojasni predsjednik RS Milorad Dodik. Ja nemam nikakva druga saznanja.

- I u nastavku sjednice NSRS kontinuirani su politički sukobi vlasti i opozicije. Kako vidite trenutnu situaciju i očekujete li dodatno zaoštravanje odnosa s približavanjem izbora?

ČUBRILOVIĆ: Što to ne bi zvali različita politička mišljenja po pojedinim pitanjima? To jeste tako. Naravno da opozicija ima pravo da kritikuje svaki potez Vlade, pa i onaj za koji misli da je sasvim opravdan. To je njihov način političke borbe. To je u domenu demokratije. Nema ovdje nikakvih sukoba, samo ima borbe političkih mišljenja. Sve je u okviru i Poslovnika NSRS i uobičajene prakse. Ne treba to smatrati posebnim opterećenjem za rad. Dobro je da ima dosta komentara i diskusija. Jedino ono što zapažam je da se udaljava od teme kada se uđe u replike i previše se gubi vremena. I to je demokratsko pravo poslanika.

Kako se datum izbora približava zaoštravanja će biti. u kojoj formi, teško je predvidjeti, ali vjerujem da će Parlament uspješno završiti svoj mandat. To ovisi i od tačaka dnevnog reda. na narednoj sjednici moramo usvojiti program rada. Za sada smo dobili samo materijale od Vlade. Niko se nije potrudio da dodatno predloži neke teme za rad NSRS u 2018. godini. Očekujem da zaoštravanje ostane u okvirima dozvoljenog parlamentarizma i korektnog ponašanja.

- Jeste li zadovoljni rezultatom vlasti posljednje četiri godine? Iz opozicije na račun vladajuće koalicije konstatno pristižu optužbe za kriminal i korupciju, ali i za nova zaduženja po raznim osnovama, problem odlaska mladih... Kako ih tumačite i koje zamjerke opozicije, prema Vašem mišljenju, imaju utemeljenje? 

ČUBRILOVIĆ: Sve što ste nabrojali nije drugačije nešto što je u nekom drugom dijelu BiH ili u državama u okruženju. Svugdje je prisutno zaduživanje, trend odlaska mladih ljudi, ekonomska situacija generalno. Dijelimo sudbinu ovog našeg ukupnog prostora.

To ne znači da treba da budemo u potpunosti zadovoljni onim što je postigla sadašnja pozicija. Mislim da je u zadatim okvirima urađeno mnogo. Postoji određena stabilnost koja je kao činjenica za uspješan dosadašnji rad. Nismo imali štrajkova, obustava, neisplaćenih obaveza po bilo kojem osnovu iz budžeta, uredna su plaćanja prema stranim kreditorima, te prema korisnicima socijalnih potreba. 

Istina, nedostaje sredstava za podršku razvoju, prije svega, privrede i poljoprivrede, odnosno realnog sektora, ali u okvirima mogućeg, urađeni posao ocijenio bih zadovoljavajućim. U odnosu na vlade u okruženju, ništa to nije ni bolje ni gore. Krećemo se na sigurnoj održivosti.

- Kakvi su odnosi DNS-a sa koalicionim partnerima? Jesu li ugroženi određenim potezima koji se tiču rudnika "Ljubija", ali i kandidaturama za predstojeće izbore?

ČUBRILOVIĆ: Pojedinačne situacije ne bih vezao za koaliciju koja je trenutno u poziciji u RS. Ova koalicija u RS starija je od svih pojedinačnih problema i traje gotovo 20 godina. Iste stranke bile u i u poziciji i u opoziciji, posebno kada je riječ o DNS-u i SNSD-u. 

Naravno da u koaliciji uvijek ima problema. Nismo istomišljenici, jer da jesmo, bili bismo ista partija. Postoje problemi i sukobljavanja stavova o pojedinim pitanjima, ali se uvijek iznađe kompromisno rješenje, jer je politika skup kompromisa. Lako je nešto razvaliti, ali treba to graditi. Ako nešto gradite toliko godina, ne znam da li ijedan pojedinačni slučaj može to da poremeti.

- DNS na izborima želi jednu od dvije pojedinačne funkcije, za predsjednika RS-a ili člana Predsjedništva BiH i kako kaže predsjednik Marko Pavić, pokušaće to da "nametne" partnerima sa kojima ste trenutno u vlasti. S druge strane, SNSD tvrdi da će imati kandidate za obje funkcije. Mogu li različite ambicije dviju stranaka DNS približiti trenutnom opozicionom bloku oličenom u Savez za promjene? 

ČUBRILOVIĆ: DNS je formirao platformu sa kojom će ući u pregovore sa potencijalnim saradnicima u koaliciji za predstojeće izbore. Sa onim sa kojim najviše približimo stavove i postignemo dogovor, sa tim će se ići na izbore. Ništa ne mogu prejudicirati. 

- Dakle, ne isključujete mogućnost razgovora sa opozicijom?

ČUBRILOVIĆ: U ovom trenutku nisu isključene nikakve mogućnosti od ponuđenih. 

- Kada će DNS predstaviti svoje kandidate i kojem rješenju ste blii - predsjedniku RS ili članu Predsjedništva BiH?

ČUBRILOVIĆ: Kada je riječ o drugom dijelu pitanja, o tome još nismo razgovarali unutar stranačkih organa. Što se tiče predstavljanja kandidata, tek smo formirali svoj izborni štab. Organizacione pripreme su završene i slijedi provođenje na terenu. 

Nakon toga, možemo razgovarati o kandidatima, kako o nosiocima lista, tako i o eventualnim pojedinačnim funkcijama. U terenskom radu potrebno je da bude obuhvaćen što širi krug ljudi. Vidjećemo do kojih saznanja i do kojih zajedničkih stavova ćemo doći. Upravo na taj način ćemo doći do stava da li i koju pojedinačnu funkciju želimo i hoćemo.

- U konačnici, pretendujete li Vi na jednu od pomenutih funkcija za koju će građani RS glasati u oktobru? 

ČUBRILOVIĆ: Ne. To je najprecizniji odgovor na ovo pitanje.

- Ukoliko pak stranački organi odluče suprotno?

ČUBRILOVIĆ: Ne može stranka o tome odlučiti bez mene. Ipak ja moram dati konačan stav i ne mogu podleći pritisku.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 27

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još