13.02.2018. / 23:50h Svijet - Predsjednik SAD-a

Trump čestitao Thaciju godišnjicu nezavisnosti Kosova

Trump čestitao Thaciju godišnjicu nezavisnosti Kosova
Američki predsjednik Donald Trump poslao je pismo predsjedniku Kosova Hashimu Thaciju u kojem mu je čestitao desetu godišnjicu neovisnosti.

"Tokom proteklih deset godina Kosovo je napravilo velike korake u ojačavanju suvereniteta i multietničke države. No, potrebno je još rada", navodi se u pismu, prenosi Radio Slobodna Europa.

"Vaša država ulazi u drugo desetljeće državnosti, te stoga Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene pružanju pomoći Kosovu u izgradnji jakih temelja zajedničkih demokratskih principa, regionalne suradnje i vladavine prava", stoji u Trumpovu pismu.

Još se navodi i kako je Kosovo važan partner Sjedinjenim Američkim Državama.

Pismo je predsjedniku Kosova uručio američki veleposlanik u Prištini Greg Delawie.

Inače, Skupština Kosova na svečanoj sjednici 17. veljače 2008. usvojila je Deklaraciju o neovisnosti, nakon čega je Kosovo odmah priznalo osam zemalja, među kojima su bili SAD, Francuska, Albanija, Turska, Velika Britanija i Australija.

Neovisnost je proglašena nakon neuspješnih pregovora Beograda i Prištine, koji su trajali gotovo tri godine.

Kosovo je priznalo više od polovice članica Ujedinjenih naroda, među kojima su i 23 države iz Europske unije.

Kosovo je učlanjeno u mnoge međunarodne organizacije i institucije.

 

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


cojek 14.02.2018. 02:47
Trampe S R B I N E!!!, ovako su likovali svrbalji u srbijici i genocidnoj ,noseci na tisuce maica tiskanih njegovim likom. Sutra ce da se ne iznenadite tiskati lik DAvutoglua,takva je to marva
ha ha ha 14.02.2018. 07:43
Upravo tako sve kod srba počiva na laži i negiranju od izgubljenih bitki do zločina koji su počinili (genocida) mitomanija kod naroda i tačka
ha ha ha 14.02.2018. 07:49
A i kod UZEPAJACA nije ništa bolje promicatelji evropskih vrijednosti a na mačkarama truju djecu morbidnim performansima prodaju uglađenost i europu a negiraju počinjene zločine i veličaju zločince i njima mitomanija nije nepoznanica
bosnjo 14.02.2018. 01:11
jooooj ima da se pije praljkovaca veceras kolektivno u svrba
Prikaži još