14.02.2018. / 11:18h Rukomet - Cilj razvoj rukometa

Rukometni savez BiH priprema izmjene Statuta i traži sponzore za ligu

Rukometni savez BiH priprema izmjene Statuta i traži sponzore za ligu
Posljednjih dana su se u javnosti pojavile različite informacije koje su stvorile nejasnoće u vezi sa odnosom Rukometnog saveza BiH i Udruženja premijerligaša u formiranju. Naime, predstavnici klubova su prema tvrdnjama RS BiH na svoju inicijativu došli na sjednicu Upravnog odbora, koja se održala 10. februara. Tim povodom je RS BiH izdao saopćenje koje prenosimo u cjelosti.

"Premda nije bilo predviđeno tačkama dnevnog reda, Upravni odbor je primio predstavnike klubova koji su tom prilikom iznijeli svoje probleme te dva zahtjeva. Uslijedila je konstruktivna rasprava o predloženim zahtjevima i po okončanju iste predstavnici klubova napustili su sjednicu.

Ocjenivši da je dosadašnji tok prvenstva protekao bez najmanjih problema i zaprimljenih zamjerki klubova, UO je donio zaključak da se liga 2017/18 može igrati samo pod okriljem RS BiH u skladu sa donesenim i usvojenim Propozicijama na početku prvenstva. U ovoj situaciji kada u Statutu RS BIH nemamo nikakvo udruženje ligaša, niti klubova, nemoguće je iz statutarnih, ali i tehničko-materijalnih razloga, prepustiti organizaciju takmičarske lige bilo kojem udruženju koje kao takvo nije prepoznato u normativnim aktima RS BiH.

Također, UO je zaključio da nema potrebe za sazivanjem vanredne Skupštine, s obzirom da će se redovna Skupština prema planiranim aktivnostima održati u maju mjesecu.

Istaknuto je da RS BiH izuzetno cijeni sve klubove članice RS BiH, što kazuje i činjenica da se UO odredio u smjeru da se i Udruženje ligaša uvrsti u Statut RS BiH. Na ovaj način, Udruženju bi se dalo na značaju, ali bi se istovremeno definisala njegova uloga, prava, obaveze i njegov djelokrug.

Kako smo istakli u službenim obraćanjima u ime RS BiH, u toku je priprema izmjena Statuta u okviru pripreme za sjednicu Skupštine. Koristimo i ovu priliku da pozovemo klubove da se aktivno uključe u predlaganje izmjena i dopuna Statuta u pogledu uvrštavanja udruženja klubova, udruženja trenera i sindikata igrača u Statut.

Zahvaljujemo se klubovima što su prepoznali problem porezne registracije RS BiH i samim time priznali da su svjesni otežanih uvjeta rada RS BiH. No, uprkos tome, nadljudskim naporima realiziramo lige, ali i mnoge aktivnosti u reprezentativnom rukometu pa slobodno možemo reći da nisu samo klubovi svijetla tačka rukometa u BiH, već i naše reprezentacije, a posebno svi sportski radnici koji održavaju rukomet svih ovih godina.

Na kraju, ali ne i manje bitno, RS BiH je u pregovorima sa potencijalnim sponzorima lige koji bi svojim sredstvima olakšali rad i takmičenje klubovima te omogućili da novac koji izdvajaju za službena lica ulože u omladinske pogone i razvoj rukometa", navodi se u saopćenju RS BiH.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!