14.02.2018. / 11:50h Regija - Skandal

Predsjednik Ustavnog suda Hrvatske plagirao doktorat

Predsjednik Ustavnog suda Hrvatske plagirao doktorat
Prema ocjeni Odbora za etiku i nauku u visokom obrazovanju, predsjednik Ustavnog suda Hrvatske Miroslav Šeparović plagirao je doktorsku disertaciju.

Predsjednik Odbora Ivica Vilibić potvrdio je vjerodostojnost mišljenja tog odbora, koje je objavljeno u medijima, a u kojem se navodi da su citati u doktorskom radu predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića "u najmanju ruku nekorektni", čime je prekršen Etički kodeks.

"Riječ je o nekorektnom prenošenju, prepričavanju i sažimanju tuđih tekstova", piše u mišljenju Odbora za etiku i nauku, koji je pregledao Šeparovićev doktorski rad po prijavi penzionisanog profesora zagrebačkog Pravnog fakulteta Vjekoslava Miličića.

Miličić smatra da je Šeparović prepisao, odnosno plagirao doktorski rad pod naslovom "Dobrobit djeteta i načelo najboljeg interesa djeteta u praksi Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Republike Hrvatske".

Odbor je utvrdio da je Šeparović prekršio Etički kodeks jer nije citirao radove dvoje autora - docenta porodičnog prava Aleksandre Korać Graovac i svog mentora Dubravke Hrabar.

Zbog toga je Odbor ocijenio prijavu Vjekoslava Miličića djelimično osnovanom i utvrdio da je Šeparović prekršio član osam Etičkog kodeksa u smislu nepreglednog i nepotpunog navođenja izvora, odnosno stav o plagiranju - prepisivanju ili preuzimanju ideja, misli i riječi drugih autora bez navođenja izvora.

"Iako nema propisanog načina citiranja, a najmanje da sve što se citira treba biti pod navodnicima, o tome postoji ustaljena akademska praksa", ističe se u mišljenju Odbora.

Ovo mišljenje dostavljeno je zainteresovanim strankama i time nadležnost Odbora prestaje. Mišljenje je neobavezujuće, pa se ne zna kako će Ustavni sud Hrvatske reagovati.

Međutim, Šeparović je protiv svih članova Odbora podnio krivičnu prijavu zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja i smatra da je tu odluku donijelo tijelo koje za to nije imalo ovlaštenja, te da mu je Pravni fakultet potvrdio da je uradio sve prema pravilima.


(Vijesti.ba / SRNA)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!