14.02.2018. / 15:46h BiH - Pobjeda nad fašizmom

Dostojanstveno obilježen 14. februar Dan oslobođenja Mostara na Partizanskom spomen groblju

Polaganjem cvijeća na spomen obilježju kod Narodnog pozorišta u Mostaru, šehitlucima i Partizanskom spomen groblju danas je obilježen Dan oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu, praznika oslobođenja grada od Hitlerove fašističke koalicije.

Na ovaj način je odata dužna počast i iskazaN pijetet sa rodoljubima Mostara koji su položili živote u znaku slobode, zajedničkog života, multietnickog karaktera, slobodnog i nepokorenog evropskog grada Mostara.

Polaganju cvijeća priustvovale su brojne delegacije kako izvršne i zakonodavne vlasti HNK i Federacije BIH,  zatim Odbor za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen-groblja, predstavnici Jevrejske zajednice, SFOR-a, Srpske pravoslavne crkve, ali i brojne delegacije nevladinih organizacija poput Ujedinjenog koledža sa djecom iz 11 zemalja svijeta, predstavnici i studenti Univerziteta “Džemal Bijedić”, Kantonalne bolnice “Dr Safet Mujić” i FK Velež, kao i predstavnici drugih javnih institucija i udruženja građana.

Na ovaj način prisutni su se prisjetili antifašističke borbe, te proslavili mir, slobodu, zajednički život i sve općeprihvaćene tekovine i vrijednosti evropske porodice država i naroda.

Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova u Vladi Federacije BiH, je kazao da je bitno sjećati se datuma da nam se neke stvari ne bi ponavljale.

"Mostar je u periodu 1941-1945. imao brojne žrtve, mnogi nisu dočekali slobodu. Ovdje danas odajemo počast svim žrtvama fašističkog terora u tom periodu. Ovo je jedan spomenik koji nas stalno treba opominjati, zbog naše djece, zbog budućnosti. Federalna vlada je zadužena za održavanje ovog kompleksa, ali i danas su nas dočekale užasne slike jednog anticivilizacijskog čina, jednog zločina prema žrtvama", kazao je ministar Čampara.

Poručio je da će se nastaviti akcije obnavljanja Partizanskog groblja, kao i obnavljanja suživota u Mostaru.

"Mostar mora biti jedinstveni grad, grad svih Mostaraca koji ga vole i koji ga osjećaju svojim gradom", zaključio je Aljoša Čampara.

Predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago je kazao kako stemimo prema Evropi, a svi dobro znaju da je Evropa izgrađena na antifašizmu.

"Moramo se navikavati da je borba protiv fašizma prioritet svih nas, odnosno da je njegovanje tradicije antifašizma nešto čemu trebamo davati veći značaj. U školama i na fakultetima moramo podvlačiti značaj borbe za jedinstvenu i antifašističku Bosnu i Hercegovinu", kazao je Špago, naglasivši da je prioritet svih treba biti obnova Partizanskog spomenika.

Predsjednik Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru Sergio Šotrić kazao je da je vandalizam na groblju izvršen u posljednja 24 sata.

"Ne bih uopšte govorio o ljudima koji pod okriljem noći uništavaju nadgrobne ploče, već ću samo reći da nas taj vandalizam neće zaustaviti na putu evropskih integracija. Danas brojne delegacije odaju počast našim kćerima i sinovima koji su u doba najmračnijeg perioda evropske historije stali u odbranu slobode. Institucije su obavezne da rade svoj posao, tako je posao policije i MUP-a da pronađu počinioce", izjavio je Sergio Šotrić.

Šotrić je podsjetio na napore Odbora na čijem je čelu te obećanja državnih i federalnih institucija o njegovoj obnovi.

(Vijesti.ba / Klix)


Komentari - Ukupno 43

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još