14.02.2018. / 16:20h BiH - Berko Zečević za Vijesti.ba

Nabavka oružja u RS je legalna procedura, drugo je pitanje treba li im 2.500 pušaka

 Nabavka oružja u RS je legalna procedura, drugo je pitanje treba li im 2.500 pušaka
Nabavka jurišnih pušaka za potrebe MUP-a RS je legalna procedura, smatra vojni analitičar i univerzitetski profesor Berko Zečević. Ovu temu kratko je prokomentirao za Vijesti.ba.

"Drugo je pitanje da li njima treba 2.500 pušaka. Realno sagledavajući koliko ima policijaca u RS-u koji bi bili uključeni u antiterorističku akciju  taj broj nije srazmjeran broju nabavljenih pušaka", rekao je Zečević za Vijesti.ba
 
Međutim, to je isto u skladu sa višegodišnjim konceptom gledanja na to da sadašnje rukovodstvo entiteta RS zagovara slabnjenje države a jačanje entiteta, smatra Zečević.
 
"Obzirom da ne postoji mogućnost smanjena uticaja ministarsva odbrane, jedini način na koji mogu da imaju kontrolu oružanih formacija koje imaju vojni potencijal su specijalne jedinice ministarstva unutrasnjih poslova RS i to oni sada rade", zaključio je Zečević.
 
Remont tenkova na Palama ne treba povezivati sa slučajem naoružaanja MUP-a RS smatra Zečević
 
 "To je normalan proces. Famos je prije rata bio veoma važna vojna tvornica koja je proizvodila motore i turbine za tenkove JNA.  Radio je oklopne transportere u Hrasnici a na Palama se radio ostali motorni sistem i to treba  posmatrati kao jedan normalan biznis", smatra Zečević.
 
- Kao što neka preduzeća iz Federaicije rade neke stvari za strane zemlje, tako treba imati na umu da Srbija naručuje topovske cijev i iz naše tvornice u Novom Travniku a naručivala je i municiju iz konjičkog Igmana. To je u interesu BiH jer od toga odgovortit odgovarajući priliv deviza, naveo je Zečević.
 
Lukač: Neće Rusi, već Amerikanci obučavati specijalce RS-a
 
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) Dragan Lukač izjavio je danas da nije istina da će neko od ruskih specijalaca, operativaca ili bilo ko iz te zemlje učestvovati u obuci Specijalne jednice policije RS-a ili nekih drugih pripadnika MUPRS-a.
 
-Nema bilo kakvih Rusa u Zalužanima niti će ih biti, niti postoje namjere da oni rade obuku sa specijalnim jednicama MUPRS-a ili policijom RS-a - tvrdi Lukač.
 
Potvrdio je da će, kao i ranijih godina, obuke sa “specijalcima RS-a” raditi njihove kolege iz Amerike, kao i evropskih policija.
 
Lukač je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da MUPRS-a nabavlja oružje, 2.500 pušaka iz srbijanske 'Zastave', u vrijednosti oko 960.000 dolara, jer je naoružanje koje imaju zastarjelo.
 
-Problem MUPRS-a je to što se proteklih godina nije radilo na nabavci opreme - rekao je Lukač.
 
Nove puške, koje će biti dopremljene policiji RS-a, bit će, kaže, podjeljenje policijskim stanicama, i bit će na raspolaganju pripadnicima policije RS-a u slučaju potrebe i za intervencije.
 
Podsjetio je na slučaj iz Zvornika, kada se ranjen policajac, jer se nije mogao odbraniti prilikom terorističkog čina u tom gradu, budući da je imao stari pištolj star više od 30 godina.
 
Lukač je istakao da pripadnici MUPRS-a moraju da zaštite svoj i živote građana RS-a od teriritičkih i bilo kojih drugih napada, koji ih mogu ugroziti.
 
Kada je u pitanju nabavka radara, kazao je da će taj posao biti proveden po principu javno-privatnog partnerstva. Nije, kaže, provjeravao kada su firme koje su se prijavile za taj posao registrirane, a nadležna komisija je više od godinu i po dana provodila cijeli postupak.
 
Na kraju je odabrana firma koja se pokazala kao najbolja i, kako kaže, očekuje savremene radare na putevima RS, što će uticati na smanjenje broja poginulih u saobraćajnim nesrećama.
 
Odbacio je kao politizaciju određene navode da se u ovom slučaju radi o namještanju tendera, te istakao da će u revizija provjetiri i ovaj posao, za koji kaže, da je u skladu sa zakonom i da on ne poznaje vlasnike firmi koje su, kaže, iz Njemačke i Turske.
 
Ponovio je da nisu tačne informacije o navodnom obučavanju djece iz RS-a u ruskim kampovima.
 
 
 
(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak