14.02.2018. / 23:45h BiH - Srđan Vukadinović za Vijesti.ba

I Rusija i SAD žele ovladati ovim prostorom, bez članstva u NATO nema ni EU integracija

I Rusija i SAD žele ovladati ovim prostorom, bez članstva u NATO nema ni EU integracija
Politički analitičar Srđan Vukadinović za Vijesti.ba kaže da se priča o ruskom uticaju u BiH posmatra jednostrano. Govorimo o ruskom uticaju na jednog od lidera, ali niko neće da vidi kakav je američki ili zapadni uticaj na nekog drugog lidera. Potrebno je to posmatrati u istoj ravni, smatra on.

Interesi različiti svjetskih sila, napominje, prelamali su se preko Balkana i ovim prostorom žele zavladati kako Rusija, tako i Amerika.
 
"Problem u BiH je što se u jednom dijelu zemlje na ruski uticaj gleda kao na nešto ružno i nešto što bi moglo imati destruktivne elemente, a uticaj i otvoreno miješanje Amerike se ne doživljava na takav način. Ovo pitanje se mora raščistiti, jer slika nije crno-bijela i postoji mnogo nijansi koje treba dobro analizirati kako bi u BiH postojao jedinstven stav", mišljenja je Vukadinović.
 
Ocjenjuje da političari u BiH mnogo manipulišu i kada su u pitanju evropske integracije. 
 
"Svima su puta usta EU integracija, a niko neće da povuče odlučan korak prema tome, čak suprotno, prave razne kočnice. Dio njih nije za članstvo BiH u NATO-u, a bez članstva u ovom savezu nema ni članstva u EU. Dakle, članstvo u NATO-u je obično predigra za ulazak u EU", naglašava ovaj analitičar.
 
Ovakva politika, ističe, nije dobra za BiH, jer se država, prije svega, mora okrenuti sama sebi.
 
"Neophodno je riješiti ključne probleme, koji su duboko konfliktni. Oni se ne smiju stavljati pod tepih. No, političari izbjegavaju razgovor o ovim pitanjima kako bi i dalje ostali na vlasti. Nakon više od 20 godina od završetna rata, nema suštinskih pomaka u uspostavljanju tolerantnih odnosa i nečega što bi državu BiH činilo konzistentnom državom", upozorava Vukadinović.
 
 
(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak