15.02.2018. / 01:05h Regija - Ivica Đikić za Vijesti.ba

Posjeta Zagrebu čudni poluprivatni Vučićev šou

Posjeta Zagrebu čudni poluprivatni Vučićev šou
Nema dileme da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić profitirao od sastanaka u Zagrebu. S druge strane, potpuno je nejasno zašto ga je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pozivala u službenu posjetu bez prethodne pripreme ovog susreta, kaže za Vijesti.ba novinar i politički analitičar Ivica Đikić.

"Evidentno je da se predsjednica Grabar-Kitarović nije konsultovala o samoj posjeti niti o temama sa Vladom Hrvatske. U sred Vučićeve posjete, imali smo, manje-više, otvoreni sukob premijera Andreja Plenkovića, odnosno Vlade i Ureda predsjednice, odnosno Kolinde Grabar-Kitarović oko same te posjete", ističe Đikić.
 
Mišljenja je da posjeta predsjednika Srbije nema istorijsku vrijednost, već da je to zapravo bio poluprivatni šou Aleksandra Vučića iz kojeg niko, osim njega, neće imati preveliku korist. 
 
"On će imati korist u unutrašnjoj politici uoči lokalnih izbora u Srbiji, ali i vjerovatno u međunarodnoj politici, jer će se njegova posjeta Zagrebu u evropskim i svjetskim centrima moći posmatrati kao dobar potez", ističe Đikić.
 
Dio analitičara čak smatra da je do susreta predsjednika Srbije i predsjednice Hrvatske došlo zbog spoljnjih uticaja. 
 
"To je i moj utisak. Nemam nikakav dokaz, ali utisak je takav da je ovaj susret organizovan poprilično na brzinu i da je to neko tražio i od Vučića i od Grabar-Kitarović, te da su oni taj savjet poslušali. Uostalom, dan nakon što je predsjednica Hrvatske pozvala predsjednika Srbije u zvaničnu posjetu, Američka ambasada u Zagrebu saopštila je kako pozdravlja ovaj potez i susret", potcrtava Đikić.
 
Sasvim je sigurno, dodaje, da su se oba državnika svojim susretom htjeli svidjeti nekim centrima moći i da su u tome uspjeli.
 
"No, više od toga ovaj susret nije donio, izuzev čudnog privatnog cirkusa i šoua koji je priredio Vučić u Zagrebu zahvaljujući enormnoj medijskoj pažnji, ogromnim mjerema osiguranja. On je dočekan kao rok zvijezda i tako se Hrvatska dva dana odnosila prema njegovoj posjeti", mišljenja je Đikić.
 
Dizati stvar na takav nivo dramatike, zaključio je, bilo je potpuno nerazumljivo. 
 
 
N.Ć.
 
(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak