20.02.2018. / 15:54h Komentari - Nihad Hebibović za Vijesti.ba

Ruska Anti-NATO propaganda u tijesnoj vezi sa Čovistima

Ruska Anti-NATO propaganda u tijesnoj vezi sa Čovistima
Pozivajući se na službene dokumente Ministarstva odbrane BiH, danas je u javnost plasirana priča, iz krugova bliskih HDZ-u BiH, kako su Ministarstvo obrane BiH, Zajednički štab Oružanih snaga BiH i Kancelarija za odbrambenu saradnju američke Ambasade BiH dogovorili održavanje NATO vježbe sa avionskom eskadrilom i osiromašenim uranijumom na području Banjaluke.

Da se ne radi o bilo kakvoj vježbi a kamoli vježbi sa avionskom eskadrilom i osiromašenim uranijumom, potvrđuje i demant NATO Štaba u BiH.

Iz NATO Štaba Sarajevo potvrdili su za Vijesti.ba da nemaju saznanja o održavanju vojne vježbe na području Banjaluke.

"NATO Štab nema saznanja o NATO vježbi, koja bi trebalo da bude održana u skorom vremenskom periodu na području Banjaluke ili na nekoj drugoj lokaciji u BiH", navedeno je u dopisu na upit Vijesti.ba.

Također zamjenik ministrice odbrane BiH Boris Jerinić demantovao je ove navode, koji se tiču  organizovanja NATO vježbe sa avionskom eskadrilom i osiromašenim uranijumom u Banjaluci.

"Održavanje vježbe postoji na nivou ideje, a tvrdnje o gađanju osiromašenim uranijumom su tendenciozne i notorne laži, poručio je Jerinić u izjavi za Vijesti.ba.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je kako je uvjeren sam da niti jedna institucija BiH to ne bi podržala. 

Također, sa naše strane ćemo nastojati da se za ovu vježbu dobiju saglasnosti civilnih struktura na čijoj teritoriji bude predviđeno održavanje navedene vojne vježbe – istakao je član Predsjedništva BiH iz RS-a.

Pa ipak zanimljivo je da očita dezinformacija o NATO vježbi sa avionskom eskadrilom i osiromašenim uranijumom dolazi iz onih krugova koji podržavaju latentno usporavanje NATO-u puta BiH i aktivacije MAP-a.

Radi se naime o nezavničnoj politici HDZ-a BiH. Dok sa jedne strane lider HDZ deklarativno se zalaže sa članstvo BiH u NATO-u, HDZ propagandnim mehanizmom i gore navedenim konstrukcijama, zapravo pokazuje da je sastavni dio ruske anti - NATO propagande. Identične sadržaje na prostoru bivše Jugoslavije  plasiraju se još samo iz propagandnih cenatra pod kontrolom Rusije, i ruske politike na Balkanu koja ima za cilj izazivanje destabilizacije regije a naročito Bosne i Hercegovine.

Stoga ne čudi zainteresiranost Rusije za rješavanje tzv. "hrvatskog pitanja", podrška Rusije antievropskom, antidemokratskom modelu izmjena Izbornog zakona koji predlaže HDZ-a. Sa druge strane u korist ruskih vrijednosti i interesa, ta politika daje se nesebično.

Sa stanovišta širenja utjecaja Rusije na Balkanu, radi se o ogromnom uspjehu, jer u ovom trenutku Milorad Dodik nije jedni gorljivi zastupnik ruskih interesa u Bosni i Hercegovini, i jedni faktor destabilizacije na koji Rusija može računati.
 

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak