25.02.2018. / 22:01h Intervjui - Adam Šukalo za Vijesti.ba

Govedarica ima generacijsku šansu pobijediti Cvijanovićevu

Govedarica ima generacijsku šansu pobijediti Cvijanovićevu
Protivkandidat Vukoti Govedarici biće Željka Cvijanović. To je davno određeno. Potpuno sam uvjeren da će je Govedarica dominantno pobijediti, poručio je u intervjuu za Vijesti.ba poslanik u NSRS Adam Šukalo.

Razgovarala: Nevena Ćosić

- Najatraktivniji duel na oktobarskim izborima u RS biće onaj za srpskog člana Predsjedništva BiH, kada će snage izmjeriti aktuelni predsjednik RS Milorad Dodik i sadašnji član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. Prema Vašem mišljenju, šta je suštinska razlika izmđu ova dva kandidata kada je u pitanju odnos prema državi?

ŠUKALO: Kandidatura i Mladena Ivanića i Milorada Dodika, manje-više, očekivana je. Riječ je o kandidatima iz dvije suprotstavljene političke grupacije u RS, koji prema istraivanjima javnog mnjenja predstavljaju najbolje pozicioniane kandidate. Ovaj duel je logičan. 

Što je tiče razlika između Dodika i Ivanića, one su suštinske prirode. Ivanić dobro poznaje međunarodne odnose i regionalnu političku poziciju. U tom kontekstu, dobro je usklađen i sa zvaničnom politikom Beograda koja promoviše evropske integracije, regionalnu saradnju i vrijednosti koje su ustanovljene u tom kontesktu.

Ja ne mogu vidjeti Milorada Dodika na poziciji člana Predsjedništva BiH, ako znamo koje su glavne odrednice BiH u narednom periodu, a to su regionalna saradnja, te borba protiv kriminala i korupcije, kao i vladavina prava. 

- SDS je predstavio kandidata za predsjednika RS. Kako komentarišete kandidaturu Vukote Govedarice i ko bi mu mogao biti protivkandidat iz SNSD-a u utrci za predsjednika RS?

ŠUKALO: Protivkandidat Vukoti Govedarici biće Željka Cvijanović. To je davno određeno. Potpuno sam uvjeren da će Govedarica dominantno pobijediti Željku Cvijanović, koja je paradigma negativne političke vrijednosti u RS, sramota za RS i njene institucije, s obzirom na ono što je do 2014. do danas uradila za građane RS. 

Govedarica je mlad čovjek i prije svega treba mu čestitati na hrabrosti i odgovornosti da, ne skrivajući se iza nekih možda udobnijih funkcija, preuzme istorijsku generacijsku šansu za sve nas u RS koji do sada nismo imali priliku da budemo u vlasti i da konačno pokažemo da se RS može osloboditi od partokratije, nepotizma, korupcije i kriminala. Pobjedom Vukote Govedarice će taj novi ciklus u RS započeti i biće u potpunoj korealciji sa zvaničnom politikom koju će imati BiH u kontekstu regionalne saradnje i pristupanja evropskim integracijama. 

-  Srpska napredna stranka potvrdila je kandidaturu profesora Nikole Poplašena za predsjednika RS. Kako to komentarišete, imajući u vidu da je Poplašen 2014. potpisao Deklaraciju i Proglas Saveza za promjene? 

ŠUKALO: Uvažavam Poplašena kao univerzitetskog profesora, ali je očigledno da se u ovom izbornom ciklusu sa grupacijom kvazinaprednjaka, koji nemaju nikakve veze sa naprednjacima u Srbiji, odlučio da kandiduje isključivo da bi nanio štetu opozicionim kandidatima, u ovom slučaju Vukoti Govedarici. Očigledno je da iza toga stoji dogovor sa Miloradom Dodikom. 

- BiH će iduće sedmice posjetiti predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker. Pretpostavlja se da će tema razgovora sa domaćim političkim zvaničnicima biti i nova Strategija EU za Zapadni Balkan. Je li ovo istorijski dokument i kako vidite poziciju BiH u njemu?

ŠUKALO: Nažalost, BiH je na marginama priče o evropskim integracijama. Upravo BiH treba da slijedi primjer i Srbije, ali i Crne Gore, kako za kratak vremenski period napravi stabilna i proevropska vlada, čije je iskreno opredjeljenje provođenje reformi i da bez pogovora krene u pravcu evropskih integracija, ne da bi se dodvoravali bilo kome, nego da bi izjednačili pravnu regulativu i što prije se počeli približavati na regionalnom i evropskom nivou onom što se zove potreba za boljim i kvalitetnijim životom. Prema mom mišljenju, BiH može od Srbije i Crne Gore može očekivati pomoć u toj priči. 

U moći međunarodne zajednice i Evropske komisije je da preko pravosudnih institucija BiH, VSTS-a, oslobode pravosudne institucije kako bi konačno procesuirale teška institucionalna krivična i kriminalna djela, koja su bazirana na korupciji i koja građanima BiH ne dozvoljavaju da konačno ono što prikupe u budžete usmjere u otvaranje novih radnih mjesta, u stimulaciju onih koji žele da krenu sa prvim biznisom i slično. To nije moguće dok imamo ovakvo pravosuđe i tužioca koji apsolutno nikome ne odgovaraju. Projekat VSTS-a je projaket međunarodne zajednice i jednim dijelom i dalje je pod njihovom kontrolom, oni mogu itekako mnogo da urade kako bi se ovaj proces ubrzao. 

- Najavljeno je i da će Junkreu prilikom posjete Sarajevu biti uručeni odgovori na Upitnik Evropske komisije. Očekujete li da će nakon tog čina proces EU integracija biti brži i efikasniji? 

ŠUKALO: Primjer predavanja Upitnika pravi je primjer lažnog nacionalizma i patriotizma u BiH, koji je po pitanju odgovorna na Upitnik bio problem posljednje dvije godine. Ovo je pravi primjer neiskrene i licemjerne politike Vlade RS i odnosa koji je protivzakonit. Naime, RS nije priznala rezultate popisa stanovništva iz 2013. godine. RS ima svoj zakon o popisu iz 2013. godine i rezultate koji su usvojeni, kao i zaključke Narodne skupštine RS.

Apsolutno mi nije jasno kako smo danas dali saglasnost na rezultate popisa iz 2013. godine, ako je i dalje na snazi ono što imamo u RS. Prema tome, tražiće se nečija odgovornost. Izgubili smo dvije godine u ovoj vrsti priče, a došli smo na stadijum, kako je rekao predsjedavajući Savjeta ministara BiH, da su pitanja rezultata popisa stanovništva iz 2013. usaglašena, odnosno da je Vlada RS dala saglasnost. Postavlja je pitanje ko je ovdje sve vrijeme lagao. 

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 48

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još