28.02.2018. / 20:45h Intervjui - Božo Skopljaković za Vijesti.ba

Grabar-Kitarović upoznata sa diskriminatorskim prijedlogom HNS-a

Grabar-Kitarović upoznata sa diskriminatorskim prijedlogom HNS-a
Predsjednik Hrvatske stranke BiH Božo Skopljaković u intervjuu za Vijesti.ba govori o detaljima sastanka sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, politici HDZ-a BiH, te evropskom putu BiH. Smatra da se predaja odgovora na Upitnik Evropske komisije ne može smatrati istorijskim trenutkom, ali kaže da je ohrabrujući dolazak evropskih zvaničnika u Sarajevo.

Razgovarala: Nevena Ćosić
 
- U utorak ste se u Zagrebu sastali sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović. Kako je došlo do tog susreta i kakve impresije nosite?
 
SKOPLJAKOVIĆ:
Već duže vremena upoznavali smo predsjednicu Grabar-Kitarović sa trenutnim stanjem u BiH i sa svim našim saopštenjima. Predsjednicu je zanimalo da se vidimo i da joj iz prve ruke prenesemo informacije o aktuelnim pitanjima u BiH. Moj zamjenik Jozo Barišić i ja upoznali smo predsjednicu Grabar-Kitarović o položaju Hrvata u BiH, koji je izuzetno težak i zabrinjavajući zbog velikog broja mladih porodica koje se iseljavaju. Takođe, informisali smo je i o izmjenema Izbornog zakona BiH koje su trenutno u parlamentarnoj proceduri. Naglasili smo ponovo da su one diskiriminrajuće za Hrvate koji žive u sredinama u kojima su u manjini.
 
- Govorite o HNS-ovom prijedlogu?
 
SKOPLJAKOVIĆ:
Tačno. Taj prijedlog je još aktuelan, pa smo se na njege referisali. Kazali smo da je najbolji pokazatelj u kojoj mjeri je taj prijedlog diskriminirajući to što više od 70.000 Hrvata, koji su smješteni u "A područjima", nemaju potrebe izlaziti na izbore kako bi birali hrvatskog člana Predsjedništva BiH, jer se njihov glas neće uzimati u obzir.
 
- Kakva su povratne informacije od hrvatske predsjednice?
 
SKOPLJAKOVIĆ
: Ona je sve ovo uzela u obzir. Mi smo od predsjednice Grabar-Kitarović zatražili da Hrvatska, kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, pomogne rješavanju problema kada je u pitanju povratak i opstanak Hrvata u BiH. Nismo imali ništa konkretno od predsjednice. Da li će nešto naknadno biti, ostaje da se vidi. Uglavnom, predsjednica nas je saslušala, a mi smo joj iznijeli ono što smo htjeli.   
 
- Nakon susreta, saopšteno je da ste, između ostalog, upozorili predsjednicu Grabar-Kitarović da HDZ BiH jednostrano informiše vrh Hrvatske o položaju Hrvata u  RS, ali i u većem dijelu FBiH.
 
SKOPLJAKOVIĆ:
Da. S obzirom na to da će HRT otvoriti svoja predstavništva u Mostaru i Sarajevu, zamolili smo predsjednicu da iskoristi svoj uticaj i da na neki način utiče na ta dopisništva da se pruži prilika i drugim malim strankama da mogu iznijeti stavove o onome što se dešava na ovim prostorima. Tek onda ćemo moći imati jasniju sliku o tome. 
 
- Ima li naznaka da se politika zvaničnog Zagreba mijenja u smislu većeg razumijevanja o tome da HDZ BiH nije jedini i ekskluzivni predstavnik interesa Hrvata u BiH?
 
SKOPLJAKOVIĆ
: Postoji veliki interes, ali teško je bilo šta govoriti do samih izbora. Sve to treba rješavati, prije svega, u BiH, a ne negdje vani. Dakle, potrebno je probuditi svijest naših birača da bismo napokon shvatili određene stvari. Recimo, uručivanje odgovoran na Upitnik, nakon više od godinu dana, predstavljeno je kao pobjeda. Međutim, kada dođu dopunska pitanja, oni na njih neće odgovoriti naredne dvije godine. Stvari se rješavaju na izborima.
 
- Pomenuli ste uručivanje odgovora na Upitnik Evropske komisije. Kako ste vidjeli poruke koje su tokom svečane ceremonije u zgradi Predsjedništva BiH uputili evropski, ali i domaći politički zvaničnici? 
 
SKOPLJAKOVIĆ:
Teško je da možemo govoriti o istorijskom trenutku. Da se ovo desilo prije desetak godina, mogli bismo to okarakterisati na takav način, imajući u vidu da je BiH već bila na vratima Evropske unije. No, sada se radi samo predstavi vladajućih. Ohrabrujuće je što su predsjednik Evropske komisije Junker i komesar Han došli u BiH kako bi dali još jedan podsticaj BiH i impuls da možemo ući u EU do 2025. godine. To je, međutim, jednako i poruka da u Uniju ne možemo ući sa trenutnim snagama na političkoj sceni, nego da ih moramo mijenjati na narednim izborima. 
 
(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još