28.02.2018. / 21:01h Komentari - Državnički potez

Predsjedavajućem Čoviću draži građanski 1. mart nego konstitutivni 25. novembar

Predsjedavajućem Čoviću draži građanski 1. mart nego konstitutivni 25. novembar
Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović će u zgradi ove institucije organizovati svečani prijem.

Kao što je poznato 1. mart se obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Herecgovine još od 1992. godine. Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine, u Bosni i Hercegovini, održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ. 
 
Većina građana i građanki Bosne i Hercegovine na referendumu su se opredijelili za nezavisnu državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.
 
Organizovanjem svečanog prijema član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda i lider HDZ-a nakon dugo vremena konačno će povući jedan državnički potez. Uvaženi gospodin Čović će naime svečano proslaviti dan pobjede građanske Bosne i Hercegovine i ideje građanske države.
 
Upravo je 1.mart danas simbol te pobjede. Tog dana građani Bosne i Hercegovine, odnosno demokratska većina u Bosni i Hercegovini, Bošnjaci, Hrvati, Srbi i ostali izrazili su svoju demokratsku političku volju, opredijelivši se za nezavisnost i suverenost Bosne i Hercegovine. 
 
Vodeći se evropskim vrijednostima, vrijednostima građanskog društva, građani Bosne i Hercegovine načinili su 1.marta ključni korak ka formiranju građanske, multietničke i sekularne Bosne i Hercegovine.
 
Stoga je prijem koji organizira gospodin Čović od izuzetne važnosti, jer upravo poređenja građanske države Bosne i Hercegovine sa "kalifatom" koja smo u proteklom periodu mogli čuti od gospodina Čovića, pokazuju se tek kao dnevno-politički manevar, dok u suštini gospodin Čović odlično, ne samo da razumijeva pojam građanske države, nego ga u svome načelu osobito poštuje. Čak više i od Dana državnosti Bosne i Hercegovine 25.novembra ( ZAVNOBIH) po kojem je Bosna i Hercegovina utemeljena kao država konstitutivnih naroda a ne kao građanska država.
 
 Obzirom da gospodin Čović, što pokazuje odnos prema navedenim praznicima, više poštuje 1.mart kao dan pobjede ideje o građanskoj državi Bosni i Hercegovini negoli 25.novembar koji je porodio konstitutivnost, a kojeg je gospodin Čović zadnji put odbio da obilježava, to je sa aspekta zastupanja ideje građanske države Bosne i Hercegovine više i nego ohrabrujuća činjenica.
 
Predsjedavajući Čoviću, Sretan nam 1.mart, dan pobjede građanske Bosne i Hercegovine.
 
 
Nihad Hebibović za Vijesti.ba
 
(Vijesti.ba)

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove Portala.

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još