02.03.2018. / 17:04h Intervjui - Ministar Bukvarević za Vijesti.ba

Jedna grupa boraca napala je drugu koja je bila spremna na pregovore

Jedna grupa boraca napala je drugu koja je bila spremna na pregovore
Ne znaju hoće li da pregovaraju ili neće. Jedni hoće, a onda su ovi drugi na njih verbalno napali. Definitivno nemaju organizatora i predstavnika i to je najveći problem kod te grupe, kazao je za Vijesti.ba Salko Bukvarević, resorni ministar za pitanja boraca.

Razgovarao: Nihad Hebibović
 

Vi se trenutno nalazite u Tuzli i očekujete pregovore sa borcima, međutim da li se pojavljuje iko od eventualnih predstavnika boraca?
 
BUKVAREVIĆ:
U kontaktu sa policijskim službenicima koji su sa njima pregovarali, danas oko 11 sati je dogovoreno da u 14 sati ovdje u sjedištu ministarstva u Tuzli obavimo razgovore. Ja sam došao i bio prisutan, međutim oni  u međuvremenu nisu mogli usaglasiti svoje stavove i još uvijek nisu došli u sjedište ministarstva.
 
- Zašto nisu mogli usaglasiti stavove?
 
BUKVAREVIĆ
: Ne znaju hoće li da pregovaraju ili neće. Jedni hoće, a onda su ovi drugi na njih verbalno napali. Definitivno nemaju organizatora i predstavnika i to je najveći problem kod te grupe.
 
- Da li se u sve uvlači i politika čim dolazi do sukoba između dvije grupacije boraca?
 
BUKVAREVIĆ:
To su moji saborci koje sve podjednako moramo tretirati i to su sad njihove stvari. Ja ih pozivam da odrede delegaciju i da dođu, da razgovaramo o pravima boraca, o ovom zakonu. Naš prijedlog je da sistemski i zakonski riješavamo ova pitanja, a sve drugo ostavljam njima neka oni između sebe dogovaraju.
 
- Jesu li blokade način da se dođe do rješenja? Bilo je govore da će se blokirati pruga prema termoelektrani?
 
BUKVAREVIĆ:
Smatram da nikakve blokade nisu rješenje nego je ono u dijalogu, i ja ih pozivam kao svoje saborce da pregovaramo i da riješavamo ova otvorena pitanja. Mislim da građani Tuzle i BiH nisu zaslužili od boraca da im blokiraju ceste, nisu to zaslužili ni privrednici, građani koji imaju zdravstvene potrebe. Pozivam ih da deblokiraju sve ceste, a da nastavimo razgovarati u institucijama.
 
- Šta borci mogu očekivati od novog zakona?
 
BUKVAREVIĆ:
Po tome prijedlogu koji smo usaglasili sa boračkim predstavnicima, predloženo je petanest prava za demobilisane borce, a u prvom redu pravo na liječenje, zdravstveno osiguranje, prednost pri zapošljavanju do jednog prava koje je posebno, a to je pravo na osnovno osiguranje za naše borce koji imaju preko šezdeset godina, a nisu ostvarili penziju ili druga primanja i isto za borce žene koje imaju 55 godina a ta prava nisu ostvarile, gdje je predviđeno materijalno osiguranje u visinu od 25 posto prosječne plaće u Federaciji.
 
Borce pozivam da postignemo dogovor i mislim da ovaj novi zakon je dobra osnova za dalje poboljšanje statusa za pripadnika boračke populacije, uz napomenu da Federacija godišnje izdvaja 570 miliona KM u tu svrhu, vodeći računa i o našoj privredi i o budžetima. Mislim da se mogu iznaći dodatna sredstva da se pomogne našim saborcima koji su u stanju potrebe.
 
- Jasno je da treba pomoći tim ljudima, međutim da li bi izdvajanja preko te granice mogla ugroziti i dosadašnja primanja?
 
BUKVAREVIĆ:
Vlada se opredijelila da se dostignuti obim prava neće umanjivati, a da ćemo kroz preraspodjelu sredstava i kroz ovaj sporazum iznaći dodatna sredstva za pomoć demobilisanim borcima koji su u stanju potrebe.
 
(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 43

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još