10.03.2018. / 09:55h Intervjui - Šefik Džaferović za Vijesti.ba

OHR treba da nametne rješenja za Mostar i Dom naroda FBiH

OHR treba da nametne rješenja za Mostar i Dom naroda FBiH
O modelima izbora delegata u Dom naroda FBiH, rješenju pitanja Mostara i izbora članova Predsjedništva BiH u intervjuu za Vijesti.ba govorio je potpredsjednik SDA Šefik Džafarović. On je otkrio i koji su to principi ispod kojih SDA neće ići kada je su u pitanju izmjene Izbornog zakona, te kakava je uloga i odgovornost međunarodne zajednice u cijelom procesu.

Razgovarala: Nevena Ćosić

- Visoki predstavnik Valentin Incko iznio je u javnost dva prijedloga OHR-a u vezi sa izmjenama izbornog zakonodavstva BiH, a koja se tiču načina izbora delegata u Domu naroda FBiH. Ukratko, jedan model predlaže uvođenje elektorskog glasanja, a drugi prag za izbor delegata iz kantona. Kakav je stav SDA o predloženim rješenjima?

DŽAFEROVIĆ: Na posljednjem sastanku koji je organizovala međunarodna zajednica sa predstavnicima političkih stranaka, a na kojem se razgovaralo o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, predstavljeno je nekoliko mogućih rješenja za izmjene Izbornog zakona kada je u pitanju federalni Dom naroda. To su dva od nekoliko rješenja. Postoji i treće rješenje koje je predstavljeno na sastanku, a tiče se proširenja klubova federalnog Doma naroda sa 17 na neki veći broj.

No, to su samo bile ideje koje nisu detaljno razrađene. Izborni zakon je nešto što je jako vezano za detalje, odnosno svaki detalj je bitan kada je u pitanju Izborni zakon. Sve dok bilo koji model ne bude razrađen do najsitnijeg detalja, teško je kazati bilo šta o bilo kojem modelu, jer kada je Izborni zakon u pitanju, problemi su u detaljima.

Kada je u pitanju Dom naroda FBiH, za SDA će biti prihvatljiva samo ona rješenja utemeljena na Ustavu FBiH. To znači da se mora uvažavati popis stanovništva iz 1991. godine i da se iz svakog kantona, ukoliko je izabran, najmanje po jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda treba delegirati u federalni Dom naroda. To su dva principa na kojima SDA insistira.

- OHR-ova predložena rješenja ne tretiraju način izbora članova Predsjedništva BiH, na čemu insistira HDZ BiH.

DŽAFEROVIĆ: Kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH, za SDA nije prihvatljiva bilo koja izmjena Izbornog zakona BiH koja bi nas udaljavala od implementacije odluka Evropskog suda za ljudska prava. Na to nas je upozorilo i Evropsko vijeće za vanjske poslove, koje je kazalo da BiH ne treba da preduzima nikakve zakonodavne korake koji bi je udaljavali od implementacije odluka Evropskog suda za ljudska prava. Prijedlog HDZ-a BiH koji nije usvojen u parlamentarnoj proceduri udaljavao je BiH od implementacije odluka Evropskog suda za ljudska prava  i potvrđivao je diskriminaciju.

- Potpredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto u izjavi za Vijesti.ba poručila je, između ostalog, da se političari u BiH i danas bave nametnutim rješenjima OHR-a, te da ise iz toga treba izvući pouka. S druge strane, Vi tvrdite da OHR treba nametnuti rješenje za Izborni zakon, ukoliko domaći političari ne iznađu rješenje.

DŽAFEROVIĆ: Ja sam govorio o izmjenama Izbornog zakona koje se tiču federalnog Doma naroda i izbora u Mostaru. Ponavljam, kada je u pitanju Predsjedništvo BiH, nema promjene načina izbora članova ove institucije bez implementacija odluka Evropskog suda za ljudska prava. Dakle, ostaje ovaj model i ovaj sistem koji trenutno imamo na snazi u BiH. Takav je stav i Evropskog vijeća, a mogli smo čuti da je takav stav i međunarodne zajednice.

Što se tiče Doma naroda FBiH i Mostara, smatram da na principima o kojima sam prethodno govorio, dakle poštivanja Ustava FBiH i odluka Ustavnog suda BiH, treba da pokušamo naći rješenje i to sve političke stranke u BiH. Ukoliko to ne bude bilo moguće u naredna dva mjeseca, jer tada izborni proces počinje, onda mislim da OHR treba da nametne rješenja za Mostar i za federalni Dom naroda.

Pojasniću svoj stav. Naime, BiH treba da uđe u izborni proces sa definisanim rješenjima kada je Izborni zakon u pitanju. Dakle, da ne postoje manjkavosti Izbornog zakona, da nema nedostajućih normi koje je Ustavni sud stavio van snage, a koje se tiču Mostara i federalnog Doma naroda.

Smatram da to treba da uradi OHR, zato što je Ustavni sud proglasio neustavnim za Mostar i za Dom naroda FBiH rješenja koja je ranije nametnuo OHR. Dakle, Ustavni sud je ta OHR-ova ranija rješenja djelimično stavio van snage. Praktično, OHR ne bi ništa nametao, nego bi zapravo popravljao i sa Ustavom BiH usklađivao rješenja koja je ranije sam nametnuo.

- Kako gledate na tvrdnju predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića da HDZ i SDA nemaju nikakvu iskrenu namjeru za postizanjem rješenja, te da "svjesno odugovlače trošeći vrijeme s jasnom namjerom da to na kraju u skladu s njihovim planom riješi CIK BiH"?

DŽAFEROVIĆ: O načinu na koji treba izmijeniti Izborni zakon BiH, SDA je kazala u svom prijedlogu kojeg je predložila u Parlamentu BiH, a koji uvažava sve principe o kojima sam prethodno govorio. Jedino je to relevantno.

Dakle, SDA je izašla sa prijedlogom koji Parlament BiH nije prihvatio i nažalost za njega nije glasala ni politička stranka Nermina Nikšića, iako je SDP zajedno sa DF-om u federalnom Parlamentu glasala za izmjene Izbornog zakona koje su utemeljene na istim principima na kojima je utemeljen SDA-ov prijedlog, za koji oni nisu glasali. SDA je kazala da je u Federalnom parlamentu spremna podržati njihov prijedlog. Neka javnost zaključi ko je u pravu.

SDA je politička stranka koja je stalno tragala za rješenjima i stalno traga za rješenjima. No, ovog puta tražimo da se sve političke stranke očituju i da se postigne širi konsenzus, a ne da se ovo pitanje koristi za predizbornu kampanju i za zbunjivanje birača, kao što to čini ili pokušava da čini, uvjeren sam sasvim bezuspješno, predsjednik SDP-a BiH i svi oni koji govore kao što govori on.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 77

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još