10.03.2018. / 16:42h Zanimljivosti - Istraživanje

Mozak poslije 13. godine više ne proizvodi neurone za pamćenje

Mozak poslije 13. godine više ne proizvodi neurone za pamćenje
Najnovije istraživanje Univerziteta California San Francisco pokazuje da dio ljudskog mozga, koji je važan za pamćenje i učenje, prestaje da proizvodi nove ćelije oko 13. godine.

Otkriće, koje je objavljeno u časopisu "Nature", vjerovatno će dodatno zaoštriti raspravu o mogućnosti liečenja ljudskog mozga putem takozvane "neurogeneze" ili stvaranja novih ćelija mozga odnosno neurona.

Ranije se vjerovalo da hipokampus kod ljudi stvara neurone i u odraslom dobu, prenosi CNN.

"Ustanovili smo da je pojava neurogeneze u hipokampusu kod odraslih ljudi, izuzetno rijedak fenomen", rekao je Arturo Alvarez-Buylla, profesor neurohirurgije na Univerzitetu California i jedan od autora studije.

On je rekao da su naučnici pronašli određen broj neurona kod djece do godinu dana kao i kod djece između sedme i 13. godine.

"Rezultati istraživanja ukazuju da je hipokampus kod čovjeka u velikoj mjeri već izgrađen tokom razvoja mozga fetusa", kazao je Alvarez-Buylla.

 

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!