12.03.2018. / 15:27h Regija - Pomoćnik državnog sekretara SAD

Wess Mitchell: Rusija ima destruktivnu ulogu na Balkanu

Wess Mitchell: Rusija ima destruktivnu ulogu na Balkanu
Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Wess Mitchell izjavio je da podržava dijalog Prištine i Beograda, i kosovskoj strani poručio da u tom procesu bude angažovanija.

"Došao sam da podstaknem dijalog Prištine i Beograda. Svrha posjete Prištini i Beogradu nije da bih donio plan. Pročitao sam o spekulacijama. Priča o nekom planu je kreativno novinarstvo", rekao je Mitchell  na prištinskom aerodromu, nakon susreta sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem.

Američki diplomata je posjetu regionu započeo u Prištini. Pozvao je zvaničnike u Prištini da budu "vrlo angažovani" u dijalogu sa Beogradom i da što prije riješe sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom.

"O tim pitanjima, samo Kosovo može da riješi  svoju budućnost", dodao je američki zvaničnik.

O transformaciji kosovskih snaga u vojsku rekao je da SAD podržavaju taj proces i da će ga pomoći na svim nivoima, te da će taj stav prenijeti i u Beogradu.

"Naravno da je potrebna podrška svih zajednica za ustavne promjene. Niko nema pravo na veto što se tiče kosovske bezbjednosti", rekao je Mitchell.

Rekao je da "Rusija ima destruktivnu ulogu na Balkanu i da podriva demokratske institucije".

Mitchell će se danas i sutra zadržati u Prištini. Razgovaraće sa premijerom Ramušom Haradinajem, a sutra sa predstavnicima civilnog društva.

Kosovski predsednik Hašim Tači je na istoj konferenciji za medije rekao da je Mitchell  obavijestio o zalaganju da se što prije riješi pitanje demarkacije sa Crnom Gorom, dodajući kako će ovo pitanje biti zatvoreno narednih dana.

Tači je odbacio ideje o podjeli Kosova i rekao da očekuje američku pomoć u potpisivanju pravno obavezujućeg sporazuma sa Beogradom, prenosi RTS.


(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još