13.03.2018. / 20:20h BiH - OSCE za Vijesti.ba

Rješenje za sastav Doma naroda FBIH ne treba nametati

Rješenje za sastav Doma naroda FBIH ne treba nametati
Ne postoji dekonstituiranje niti jednog od tri konstitutivna naroda i Misija OSCE-a u BiH će nastaviti da promovira jednakopravnost svih konstitutivnih naroda i svih građana, poručili su iz OSCE-a odgovarajući na upit Vijesti.ba, povodom nedavno iznesene tvrdnje Bože Ljubića kako ne bi bilo dobro da međunarodna zajednica nameće rješenja u vezi sa izbornim zakonodavstvom BiH jer je "situacija koja je dovela do dekonstituiranja hrvatskoga naroda u BiH posljedica nametnutih odluka Roberta Berrya i Wolfganga Petricha".

Iz Misije OSCE-a u BiH poručili su da oni promovišu i zalažu se za puno poštivanje ljudskih prava građana BiH, bez obzira na religiju, etničku pripadnost ili političko opredjeljenje. Ističu da su se prilikom donošenja odluka u vezi sa izbornim zakonodavstvom BiH vodili međunarodnim instrumentima u oblasti ljudskih prava.

"U svom cjelokupnom radu, uključujući i aktivnosti u vezi s Izbornim zakonom, Misija OSCE-a u BiH je bila, jeste i nastavit će da bude vođena međunarodnim instrumentima u oblasti ljudskih prava, Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, te odlukama sudova, uključujući Ustavni sud BiH. Čini se da se pitanje odnosi na period kada domaći zakonodavci nisu proveli nekoliko odluka Ustavnog suda koje bi osigurale ustavnu jednakopravnost svih konstitutivnih naroda na području cijele Bosne i Hercegovine. Jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda i ostalih, ne podrazumijeva dekonstituiranje bilo koje etničke grupe u BiH", potcrtali su iz OSCE-a u dopisu za Vijesti.ba.

Kako su istakli, Misija OSCE-a u BiH se slaže da se rješenje za sastav Doma naroda Parlamenta Federacije BiH ne bi trebalo nametati, te da sve političke partije koje su predstavljene u Parlamentarnoj skupštini BiH imaju dužnost i obavezu da pronađu politički kompromis o ovom pitanju.


(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 29

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još