18.03.2018. / 21:59h Politika - Povratak starim saveznicima

Deđanski: Bošnjaci primarni partner SAD-a, Hrvatska potrošena

Deđanski: Bošnjaci primarni partner SAD-a, Hrvatska potrošena
Predsjednik Centra za razvoj medunarodne saradnje Stevica Deđanski komentarisao je za Sputnjik nedavni stav ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini koja se u svome saopštenju oštro usprotivila idejama o formiranju "trećeg entiteta.

Deđanski je naveo kako je opće poznato da su Bošnjaci primarni partner Zapada, te da je Hrvatska država kao partner Zapada potrošena

"Svi znamo da su Bošnjaci primarni partner Zapada u BiH i to se vidi i po ovome. Hrvatska država je kao partner Amerike donekle potrošena, jer je odigrala svoju ulogu u regionu i više nije ni bezbjednosno, ni na bilo koji drugi način destabilizujući faktor u regionu. S druge strane, Zapad je uvjeren da Hrvati u BiH nisu pod potpunom kontrolom Zagreba, zbog čega im je ovo pitanje još manje bitno“, smatra Deđanski.

On dodaje da su se Amerikanci vratili svojim saveznicima Bošnjacima.

"Sve u svemu, ovo je pokazatelj da su Americi vratili svojim starim saveznicima Bošnjacima, ali treba imati u obzir i stavove EU, koja nam je opet mnogo bliža od Amerike i kojoj ne treba novo žarište na Balkanu. Tu je i činjenica da je Hrvatska članica EU, koja sasvim sigurno neće dozvoliti da njeni građani u BiH budu građani drugog reda, ma šta Amerika mislila. Srbi samo treba da sjede i čekaju da se ovo pitanje riješi i da iz njega izvuku najviše za sebe". kazao je Deđanski za Sputnjik.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 77

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još