16.04.2018. / 15:25h Politika - Tri godine rada VM BiH

Zvizdić: BiH je pred kandidatskim statusom, to je izuzetan napredak

Zvizdić: BiH je pred kandidatskim statusom, to je izuzetan napredak
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu, povodom tri godine rada aktuelnog saziva Vijeća ministara, kazao da je BiH u posljednje tri godine napravila izuzetan napredak na putu evropskih integracija.

On je rekao da je ova institucija za tri godine svog mandata zabilježila pozitivne rezultate na ekonomskom i planu euroatlantskih integracija, te ocijenio da je ovo najuspješniji saziv do sada. 

- Realizirali smo sve naše obaveze sa evropske agende Bosne i Hercegovine i u ovom trenutku, osim eventualno dopunskih pitanja koja ćemo dobiti, mi nemamo drugih uvjeta. Dakle, nalazimo se pred kandidatskim statusom i to je svakako jedan od najvećih uspjeha - smatra Zvizdić.   

Sumirajući rezultate trogodišnjeg rada, Zvizdić je na konferenciji za novinare kao prioritete u ovom periodu naveo ubrzanje procesa evropskih integracija, ekonomski rast i razvoj, vladavinu prava i borbu protiv korupcije, te svih oblika ekstremizma, kao i regionalnu i međunarodnu saradnju. 
 
Po njegovim riječima, ako se nastavi ovom dinamikom, može se sasvim optimistično reći da BiH, u skladu s novom strategijom Evropske unije, sasvim sigurno može stići dinamiku evropskih integracija našeg regiona, pa i završiti proces svih pregovaračkih poglavlja do 2025. godine, "što je ključni, bazni cilj koji vodi ka miru, stabilnosti, prosperitetu". 
 
- Mir i stabilnost na prostoru BiH i čitavog Balkana je ključni cilj, ne samo BiH, nego mora biti ključni cilj svih zemalja zapadnog Balkana. On je preduvjet za ekonomski razvoj, on je preduvjet za socijalnu stabilnost i on je uopće preduvjet za prosperitet našeg regiona. Mir, stabilnost i ekonomski razvoj, otvaranje novih radnih mjesta i stvaranje atmosfere unutar koje mlade ljude možemo pozvati da ostanu u BiH  - naveo je Zvizdić. 
 
Naš najveći makroekonomski problem i dalje je, po njegovim riječima, pitanje zapošljavanja, otvaranja novih radnih mjesta i stalno, kontinuirano nastojanje i „naše i onih koji dođu poslije nas, jeste da zadrže mlade, posebno obrazovanje ljude u BiH“. 

Prema njegovim riječima, BiH je u 2017. godini zabilježila rast izvoza, rast u prerađivačkoj industriji, broju turista, te broju novootvorenih radnih mjesta. 

Zvizdić je precizirao da je u prošloj godini izvoz porastao za 16,8 odsto, a da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 62 odsto. 

"Prema EU ide 70 odsto izvoza, a ostatak prema zemljama Cefta, te Rusije i Turske", rekao je Zvizdić i dodao da BiH bilježi značajan porast posjeta turista. 

Istaknuo je da su oni budućnost BiH, oni su snaga koja će nas i dalje držati povezanim sa regionom i sa svijetom, „to su ljudi koji će otvarat vrata budućnosti“.

Navodeći da je BiH usvojila Pregled odbrane, te uknjižila 33 od 63 perspektivne vojne lokacije, Zvizdić je ocijenio da su ovim ispunjeni uslovi za aktiviranje Akcionog plana za članstvo /MAP/ BiH u NATO. 

On je istakao da unutar Vijeća ministara postoji konsenzus o aktiviranju MAP-a, ali da o članstvu u NATO niko nije govorio. 

"Aktiviranje MAP-a i kandidatski status BiH u EU bila bi dva velika uspjeha", zaključio je Zvizdić. 

Prema njegovim riječima, u prethodne tri godine VM je održao 150 sjednica, razmatrao više od 4.000 tačaka dnevnog reda, u parlamentarnu proceduru uputio više od 70 zakona i usvojio više od 40 strateških dokumenata. 

On je precizirao da su usvojene strategije transporta, okoline i ruralnog razvoja i dodao da se očekuje usvajanje enerergetske strategije, za koju se čeka mišljenje nižih nivoa vlasti. 

"Zbog nedostatka navedenih strategija, umjesto 600 miliona eura u proteklom periodu povukli smo svega 166 miliona evra iz evropskih fondova", istakao je Zvizdić i pozvao entitete da pomognu formiranje tijela koja su bitna za povlačenje sredstava iz ovih fondova. 

(Vijesti.ba / Agencije)
 

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!