17.04.2018. / 12:32h BiH - Usvojeni zaključci Kluba Hrvata

Odgođeno izjašnjavanje o izmjeni Izbornog zakona, skeneri na čekanju

Odgođeno izjašnjavanje o izmjeni Izbornog zakona, skeneri na čekanju
Dom naroda je sa osam glasova za i sedam protiv usvojio tri zaključka koje je predložio Klub Hrvata na današnjoj sjednici.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak (HDZ BiH) i jedan od predlagača zaključaka istakao je da  bez mišljenja relevantnih institucija ne treba razmatrati predložene izmjene Izbornog zakona BiH.

On je podsjetio na stav HDZ-a BiH da se prilikom izmjena izbornog zakonodavstva treba fokusirati na odluku Ustavnog suda BiH.

''Nekoliko puta sam pročitao ovaj prijedlog i mogu reći da on ne udovoljava bilo kakvim, a kamoli evropskim standardima ", poručio je Čolak.

Prvobitno, delegat Kluba Hrvata u Parlamentu BiH Ljilja Zovko predložila je, uime ovog kluba, nekoliko zaključaka u vezi sa razmatranjem izmjena Izbornog zakona BiH po prijedlogu SDP-a, SBB-a i DF-a.

Prije svega, Klub Hrvata zatražio je da bude odgođeno izjašnjavanje o ovom prijedlogu koji je u parlamentarnoj proceduri po hitnom postupku, pišu Vijesti.ba.

Takođe, predložen je zaključak da se CIK BiH, IDDEEA, Vijeće ministara BiH i Agencija za javne nabavke u roku od sedam dana izjasne o ovom prijedlogu i da u roku od sedam dana dostave svoje mišljenje.

Treći zaključak bio je da naredna sjednica Doma naroda BiH bude održana najdalje do 26. aprila, te da se tom prilikom ovaj prijedlog uvrsti na dnevni red, pišu Vijesti.ba.

Podsjećamo, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je početkom marta Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, kojim je između ostalog predloženo uvođenje skeniranja glasačkih listića s ciljem otklanjanja mogućih nepravilnosti.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!