17.04.2018. / 13:22h Svijet - Francuski predsjednik

Macron: Evropa prolazi kroz svojevrsni građanski rat

Macron: Evropa prolazi kroz svojevrsni građanski rat
Zastupnicima Evropskog parlamenta u Strasbourgu obratio se francuski predsjednik Emmanuel Macron i istakao da Evropa prolazi kroz razdoblje podjela i sumnji među brojnim zemljama.

“Čini se da Evropa prolazi kroz svojevrsni građanski rat“, kazao je Macron i poručio da Evropska unija nije imala nikada veću odgovornost da djeluje nego sada u jeku izbornih pobjeda euroskepričnih političkih opcija u Italiji i Mađarskoj.

Prvi čovjek Francuske Macron je dodao da se u Evropi sve više javljaju autoritarne snage s jasnom strategijom koja vodi u propitivanje multinacionalnog sistema na kojem je bazirana Evropa.

“Evropsku uniju ne napuštaju narodi, već njihovi lideri. Oni koji trguju strahom i populizmom žele da se vrate u nacionalizam. To je recept iz prošlosti“, kazao je Macron.

Macron je također, kazao da se mora uspostaviti novi suverenitet Evrope kao odgovor na strahove i ljutnju evropskih građana.

“U vrijeme velikih promjena i transformacija, digitalne revolucije, klimatskih promjena... smo pozvani da preispitamo fundamente našeg društva. Moramo izgraditi novi evropski suverenitet koji će pokazati našim građanima da smo sposobni da ih štitimo i zadovoljimo njihove potrebe“, kazao je Macron.

Dodao je da je Francuska spremna izdvojiti više novca za budžet Evropske unije nakon izlaska Velike Britanije, ali i tek nakon provedbe reforme budžeta.

 

(Vijesti.ba / AA)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!