17.04.2018. / 14:55h BiH - Reis Kavazović pokrovitelj manifestacije

Dani mevluda i zikra 2018. donose bogat vjerski i kulturni program

Dani mevluda i zikra 2018. donose bogat vjerski i kulturni program
Tradicionalna i jedna od najvećih vjersko-kulturnih manifestacija "43. Dani mevluda i zikra 2018." održat će se u razdoblju 18. travnja do 12. svibnja, donoseći bogat i raznolik vjersko-kulturni, naučni i edukativni i zabavni program kojim će se predstavili bogato nasljeđe bošnjačkog naroda.

Mostarski muftija Salem efendija Dedović je naglasio kako manifestacija "Dani mevluda i zikra" ima svoju bogatu tradiciju i višestruki značaj za sve muslimane.

"Manifestacija 'Dani mevluda i zikra' utemeljena je na našoj lijepoj tradiciji okupljanja muslimana na dovištima od kojih je naše dovište na Tekiji Bune jedno od najstarijih i najmasovnijih ne samo ne samo unutar Bosne i Hercegovine nego i mnogo šire. Višestoljetna historija i tradicija dovišta na ovom mjestu govore o kontinuitetu i raskoši našeg duhovnog i kulturnog života čiji tragovi mnogo dublje sežu u historiju od dolaska Osmanlija na ove prostore", kazao je Dedović.

Upravo zbog toga, kako je naglasio, će se kroz ovogodišnji naučni skup "Bošnjaci u Hercegovini kroz historiju" izložiti relevantni naučno-istraživački radovi koji rasvjetljavaju tragove trajanja i i postojanja svih tragova bošnjačkog bića kroz historiju u Hercegovini.

"Jedan od važnijih programskih ciljeva je da se novim generacijama predstavi bogata historijska, duhovna i kulturna baština našeg naroda na ovom podneblju, koja je još uvijek nedovoljno istražena, nevalorizirana i nepotpuno javnosti predstavljena", ističe Dedović.

 

(Vijesti.ba / AA)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!