22.04.2018. / 21:29h Regija - Predsjednik Srbije

Vučić: Obaveza vojske da čuva slobodu i nezavisnost zemlje

Vučić: Obaveza vojske da čuva slobodu i nezavisnost zemlje
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je svim pripadnicima Vojske Srbije 23. april - Dan Vojske Srbije, uz ocjenu da su uspjeli da održe zahtijevani nivo sposobnosti, kao i da je njihova obaveza da čuvaju slobodu i nezavisnost Srbije.

Vučić, koji je i vrhovni komandant Vojske Srbije, istakao je da su pripadnici Vojske u ovoj godini realizovali brojne postavljene zadatke, postigli zapažene rezultate u obuci i osposobljavanju.

On je naveo da su nastavili viševijekovnu tradiciju srpske vojske i uspjeli da održe zahtijevani nivo u godini obilježavanja, za srpski narod i Vojsku, istorijski značajnih jubileja - stogodišnjice pobjede u Prvom svjetskom ratu, proboja Solunskog fronta i prisajedinjenja Srema, Banata i Bačke Srbiji.

U čestitki se podsjeća da Drugi srpski ustanak u Takovu, čije se podizanje obilježava kao Dan Vojske Srbije, naročito njegove tekovine, zauzimaju posebno mjesto u srpskoj nacionalnoj istoriji i predstavljaju trajan izvor i nadahnuće kako srpskom narodu, tako i srpskoj vojsci.

"Stvaranje i izgradnja moderne srpske države i vojske dobija svoju potvrdu u očuvanju tradicionalnih vrijednosti, ali i u prihvatanju i usvajanju novih kulturoloških tekovina", naglasio je Vučić.

On je naveo da pripadnici Vojske Srbije daju visok doprinos napretku otdžbine i svih njenih građana, pružajući punu podršku jačanju mira, bezbjednosti i stabilnosti regiona, kao i punog uključenja Srbije u evropske integracije.

Dan Vojske su čestitali i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Vulin je u čestitki naveo da je ovaj datum od izuzetnog značaja u očuvanju nacionalnog identiteta i kontinuiteta državnosti srpskog naroda u trajanju dugom više od dva vijeka i da se proslavlja kao najveći vojni praznik u znak sjećanja na Takovski ustanak.

Diković je u svojoj čestitki naveo da Vojska Srbije prostavlja svoj praznik na dan podizanja Drugog srpskog ustanka 1815. godine, a ujedno i dan pokretanja niza značajnih aktivnosti za stvaranje srpske državnosti u kojima je srpska vojska imala nezamjenljivu i odlučujuću ulogu.

"U proteklom periodu ste uspješno održali zahtjevani nivo operativnih sposobnosti i uspjeli da zadržite moral na veoma visokom nivou. Vojska Srbije danas predstavlja faktor stabilnosti u regionu, doprinosi razvoju saradnje i izgradnji partnerskih odnosa sa stranim armijama", naglasio je Diković.

On je naveo da Vojska Srbije uživa veliki ugled u zemlji i svijetu zahvaljujući učešću u multinacionalnim operacijama i spremnosti za pružanje podrške civilnom stanovništvu u vanrednim situacijama.

(Vijesti.ba / SRNA)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još