23.04.2018. / 18:30h Politika - Saopćenje SDA BiH

Gradnja Pelješkog mosta bez prethodno riješenih spornih pitanja nije uvažavanje BiH

Gradnja Pelješkog mosta bez prethodno riješenih spornih pitanja nije uvažavanje BiH
SDA smatra nedopustivim da Republika Hrvatska počne sa gradnjom Pelješkog mosta, a da prije toga nisu riješena sva sporna pitanja sa Bosnom i Hercegovinom.

Neprihvatljiva je gradnja mosta na štetu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine.

Prije početka gradnje mora se ratificirati ugovor o granici BiH i Hrvatske  koji su 1999.godine potpisali tadašnji predsjednici  BiH i Hrvatske Alija Izetbegović i Franjo Tuđman.

Osim toga Bosni i Hercegovini mora biti omogućen pristup otvorenom moru u skladu s Međunarodnom konvencijom o pravu mora.  Tek kada BiH utvrdi da pristup otvorenom moru  odgovara pomenutoj  konvenciji i kada BiH na to da saglasnost, Republika Hrvatska može na spornom mjestu povezivati svoje teritorije.

Pozivamo Evropsku komisiju, čijim sredstvima se finansira izgradnja mosta, da se aktivno uključi u rješavanje ovog pitanja, inače će Bosna i Hercegovina biti primorana da putem međunarodnih sudova traži  zaštitu  svojih  prava.

 

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 28

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još