27.04.2018. / 10:31h BiH - Vrijedan rad i zalaganje se isplati

Mirzu Kučukovića i Alena Avdića spojio povratak i želja za ulaganjem u BiH

 Mirzu Kučukovića i Alena Avdića spojio povratak i želja za ulaganjem u BiH
Mirza Kučuković vratio se u rodni Šamac iz Makedonije, te zajedno sa Duškom Atanasovim pokrenuo kompaniju "Šiteks", pogon za proizvodnju tekstila. Ta industrija se i prije rata vezivala za šamački kraj, a "Šiteks" izgleda kao mali korak naprijed ka njenoj obnovi.
Kučuković se susreo i dogovorio saradnju s Alenom Avdićem, koji se vratio iz Holandije i sada razvija platformu za online prodaju odjeće u Sarajevu. 
 
Priča da je povratak bio težak, a nakon uspješnog poslovanja u Makedoniji, shvatio je da je vrijeme da naprave iskorak, investiraju nova sredstva i pokušaju na bh. tržištu napraviti posao. 
 
- Sada ovdje proizvodimo muško, žensko i dječje rublje, pidžame, te širimo proizvodnju. Već smo dogovorili nekoliko partnera. Uz vrijedan rad i zalaganje možemo samo rasti - kazao je za Fenu Kučuković. 
 
Kučuković i Atanasov pripadaju starijoj generaciji, koja je naviknuta na drugačije metode pregovaranja i dogovora, transporta roba i promocije. No, nedavni susreti u Sarajevu pokazali su, kaže Kučuković, da se i oni lako mogu prilagoditi novim metodama poslovanja. 
 
- Izazov nam je pratiti korak s današnjim tržištem - priznaje Kučuković. 
 
Prisjeća se da su Alenu Avdiću ponudili neke svoje proizvode (trenerke, pidžame, košulje) i stvar se brzo pokrenula. 
 
- Zamislite nas dvojicu koji dolazimo sa koferom punim robe pred Alena, koji razrađuje potpuno novi sistem dostave, distribucije i promocije prodaje robe u Bosni i Hercegovini. Sad treba jedni druge da tako brzo razumijemo da bi napravili rezultat - objašnjava. 
 
Ističe da je njihova suradnja počela slučajno. Obje kompanije su, kaže, prošle na projektu investiranja i zapošljavanja pri USAID projektu "Diaspora Invest". Nakon toga su im ljudi iz tehničke podrške tog projekta predložili da se upoznaju. 
 
- Ja iz Holandije, a oni iz Makedonije, premda različiti po godinama i iskustvu, dijelimo istu ideju da uložimo u našu državu, pokušamo nešto novo, zaposlimo ljude u lokalnoj zajednici – objašnjava Alen Avdić.  
 
Dok je Mirza Kučuković investirao vlastiti novac i znanje u pokretanje male proizvodnje u prostorijama privatne kuće, Alen Avdić ulaže svoje resurse i iskustvo u razvoj online platforme. I jedan i drugi su prvog u mjesecu isplatili plate radnicima u svojim kompanijama. 
 
Njihova priča donosi nadu da je u Bosni i Hercegovini moguće krenuti ispočetka i napraviti uspjeh.
 
(Vijesti.ba/FENA)
 
Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!