12.05.2018. / 15:15h Komentari - "Evropske vrijednosti"

Zašto Čović ne ide na Partizansko groblje, a redovan je u Bleiburgu?

Zašto Čović ne ide na Partizansko groblje, a redovan je u Bleiburgu?
Teško je prepoznati i razumjeti evropske vrijednosti. Za razliku od ogromne većine Evropljana koji svoje univerzalne vrijednosti temelje na antifašizmu, oni koji su "naučno ustanovili" da nose evropske vrijednosti u Bosni i Hercegovini gaje nešto drugačiji pristup.

Zvaničnici Evropske unije u BiH i većina domaćih političkih predstavnika su 9. maj kao Dan pobjede nad fašizmom obilježili posjetom obnovljenom Partizanskom groblju u Mostaru. S druge strane, zvaničnici HDZ-a BiH nisu osjetili potrebu da na taj ili bilo koji drugi način obilježe datum koji se u Evropi obilježava kao godišnjica pobjede nad fašizmom.
 
HDZ-ov vječiti (ne voljom građana) gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je skup, kojem je prisustvovao i šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark, čak ocijenio kao "pokušaj destabiliziranja Mostara". Možda Bešlić, kojem godinama već ne smetaju mostarske ulice nazvane po Mili Budaku i Juri Francetiću, zna nešto više o evropskim vrijednostima od švedskog diplomate, pa Partizansko groblje ne doživljava kao mjesto koje ovjekovječuje historiju antifašističke borbe, ali to nije odlučio podijeliti sa javnošću.
 
Sklon posjetama Partizanskom groblju u Mostaru nije ni najletigimniji mogući predstavnik nositelja evropskih vrijednosti u BiH, akademik Dragan Čović. Pred njegovim se očima ovaj spomenik godinama sistematski uništavao, a njegova je obnova još "sistematskije" opstruirana, pa ne iznenađuje njegov tradicionalni izostanak sa manifestacija na kojima se obilježava pobjeda nad fašizmom u BiH u Drugom svjetskom ratu.
 
S druge strane, ne propušta Čović obilježiti manifestacije posvećene događajima iz istog vremenskog okvira, ali u čast onih koji su se nalazili nasuprot snagama koje historija prepoznaje kao antifašiste. Tako je i ove godine prvi čovjek HDZ-a BiH zauzeo mjesto u prvom redu u Bleiburgu, na manifestaciji posvećenoj stradalim pripadnicima vojnih formacija Nezavisne Države Hrvatske kao glavnim saveznicima nacističke Njemačke i fašističke Italije.
 
Austrijske vlasti su angažirale nikad strožije mjere osiguranja za ovogodišnji "ustaški dernek", kako ga neki nazivaju. Žestoke osude skupa čiji je karakter ocijenjen kao "huškanje na rat" ni ove godine nisu spriječile Čovića i njegove stranačke saradnike, poput Borjane Krišto, da dođu u Bleiburg.
 
Zašto Čović i njegove stranačke kolege, koji sebe nazivaju nositeljima evropskih vrijednosti, posjećuju manifestacije posvećene onima koji su se borili protiv istih tih vrijednosti, nepoznanica je na koju niko od prozvanih nikada nije dao smislen odgovor.

 

(Vijesti.ba / Faktor)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 98

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još