15.05.2018. / 12:51h Regija - Ministar odbrane Srbije

Vulin: Hrvatska bi da cijela Evropa liči na Blajburg

Vulin: Hrvatska bi da cijela Evropa liči na Blajburg
Hrvatska želi da Evropa liči na Blajburg, inače ne bi veću pažnju posvećivala obilježavanju Blajburga nego Jasenovca, izjavio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Primjetivši da je u Blajburgu bila "cijela hrvatska država u punom kapacitetu", Vulin je rekao da se u politici, kao i u životu, mora izabrati strana, te da se ne može biti i u Jasenovcu i u Blajburgu.

"Ne možete da kažete da imate poštovanje prema žrtvama Jasenovca i da onda odete u Blajburg kod njihovih koljača i da i prema njima imate poštovanje. Tu nešto nije u redu. Ne možete biti u 21. veku na strani fašizma, ne možete ako znate šta fašizam predstavlja", rekao je Vulin za TV "Pink".

On je istakao da je Srbija 9. maja u Moskvi na paradi povodom Dana pobjede nad fašizmom bila predstavljena onako kako to zaslužuje jedna zemlja koja je bila članica antihitlerovske koalicije u pobjedi nad fašizmom.

Govoreći o ranije potpisanom vojno-tehničkom sporazumu između Rusije i Srbije, Vulin je naveo da se pregovara o raznim tipovima naoružanja, "nešto kroz vojno-tehničku saradnju, donaciju, nešto kroz kupovinu", te da su to sve ozbiljni sistemi o kojima se može razgovarati.

"Našoj vojsci je potrebno savremeno naoružanje i mi moramo da uhvatimo korak sa svetom, jer ako nemamo vojsku i sposobnost da sačuvamo vojsku, pitanje je da li ćemo moći da sačuvamo bilo šta drugo. Ako nemate vojnu snagu i stabilnost, teško ćete moći da imate političku i ekonomsku stabilnost, to ide jedno sa drugim", rekao je Vulin.

On je naveo da se predstojeća zajednička vježba sa NATO, koja će biti održana u Srbiji, a koju vodi Ministarstvo odbrane, odnosi na reagovanje u slučaju humanitarnih i prirodnih katastrofa.

"To je veoma dobro, mi smo vojno neutralna zemlja i zato možemo da učimo i od Istoka i od Zapada, možemo da sarađujemo i sa Istokom i sa Zapadom. Ovde će vežbati i predstavnici članica NATO i predstavnici članica ODKB i oni koji nisu u ODKB", objasnio je Vulin.

 

(Vijesti.ba / SRNA)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još