15.05.2018. / 17:00h Politika - Martin Raguž za Vijesti.ba

Čović mora preuzeti odgovornost i ne odustati od razgovora

Čović mora preuzeti odgovornost i ne odustati od razgovora
Ključni politički akteri u BiH nemaju dovoljno kapaciteta, niti političke volje da riješe pitanje izmjena Izbornog zakona BiH, kaže za Vijesti.ba delegat u Klubu Hrvata u Parlamentu BiH Martin Raguž (HDZ 1990).

"Svi treba da preuzmu dio odgovornosti, u skladu sa izbornim rezultatom, ali i u skladu sa onim što su ranije obećavali, a to je da će ovo pitanje riješiti. Ne može se pobjeći od odgovornosti i reći da razgovora više nema", poručio je Raguž, osvrćući se na tvrdnje člana Predsjedništva BiH i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da izmjene Izbornog zakona BiH nakon raspisivanja izbora "ne dolaze u obzir".
 
Raguž je podsjetio da priča o izmjenama izbornog zakonodavstva BiH traje godinama, počev od presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić - Finci", preko presude u vezi sa gradom Mostarom, do odluke Ustavnog suda BiH kada je u pitanju legitimno predstavljanje.
 
"To pokazuje da je ovaj proces bolan i težak, ali se on ne može zaustaviti i mora biti nastavljen. Pitanje je šta se realno može uraditi do oktobarskih izbora, s obzirom na predstojeću kampanju, ali i činjenicu da se ovo pitanje politizuje. No, nisam za to da se proces razgovora prekida, jer se do rješenja mora doći, prije ili nakon izbora", naveo je Raguž.
 
On podržava suštinska rješenja za izmjene Izbornog zakona BiH, koja će voditi provođenju sudskih presuda, umjesto polovičnih i parcijalnih prijedloga.
 
(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 34

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još