16.05.2018. / 12:33h BiH - Sarajevo

OSCE-ova vježba za unapređenje kapaciteta za reagiranje u slučaju cyber napada

OSCE-ova vježba za unapređenje kapaciteta za reagiranje u slučaju cyber napada
Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) danas je u Sarajevu organizovala praktičnu vježbu o procjeni rizika i upravljanju kriznim situacijama u slučaju terorističkog napada iz cyber prostora.

Ova vježba će, kako je izjavio šef Misije OSCE-a u BiH Bruce G. Berton, pomoći Bosni i Hercegovini, njenom energetskom sektoru i kompanijama u testiranju i razvoju kapaciteta u smislu odgovora na teroristički cyber napad na industrijske kontrolne sisteme.
 
- Zbog značaja energetskog sektora za regiju i posljedica koje bi teroristički napad mogao izazvati u energetskoj infrastrukturi, države članice OSCE-a su uspostavile saradnju u vezi tog pitanja i razvile mehanizme zaštite sigurnosti kritične infrastrukture na regionalnom i državnom nivou – istakao je Berton.
 
Vježba je okupila predstavnike nadležnih ministarstava, javnih elektroenergetskih preduzeća, policijskih agencija i akademske zajednice koji su imali priliku steći znanje o ranjivosti i mogućim posljedicama koje teroristički napadi iz cyber prostora mogu imati na kritičnoj energetskoj infrastrukturi, te se upoznati o postojećim modelima i postupcima upravljanja kriznim situacijama, a radi unapređenja kapaciteta za reagiranje u slučaju cyber napada.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!