16.05.2018. / 14:16h Svijet - Ekatarina Zaharijeva

Očekujem dvije zemlje sa Zapadnog Balkana u EU do 2025. godine

Očekujem dvije zemlje sa Zapadnog Balkana u EU do 2025. godine
Ministarka spoljnih poslova Bugarske, Ekatarina Zaharijeva, izrazila je nadu da će dvije zemlje Zapadnog Balkana postati članice EU do 2025. godine.

Zaharijeva je u Sofiji učestvovala na konferenciji Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta gdje je zatraženo da integracije Zapadnog Balkana ostanu glavni prioritet EU.

Zamjenica bugarskog premijera i šefica bugarske diplomatije Ekatarina Zaharijeva je sa konferencije Evropskog ekonomskog i socijalnog savjeta koji okuplja evropska i regionalna civilna društva izrazila nadu da će "vidjeti dvije zemlje sa Zapadnog Balkana kako postaju članice EU do 2025. Godine".

Ona je tom prilikom posebno naglasila ulogu civilnog društva u socijalno ekonomskom razvoju i povezivanju na Zapadnom Balkanu.

Predstavnci evropskih i reginalnih civilnih društava su sa konferencije odžanoj u Sofiji poručili da je proširenje EU, a posebno širenje demokratskih vrijednosti i pravnih standarda Unije u regionu Zapadnog Balkana, u interesu kako zemlja regiona tako i EU.

"Budućnost regiona je evropska budućnost. Uvjeren sam da ne postoji druga alternativa kako za EU, tako i za zemlje Zapadnog Balkana osim da se čine stabilni, transformativni i održivi koraci ka punom članstvu", poručio je predsjednik Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta Luka Jajer.

U završenoj deklaraciji konferencije Evropski ekonomski i socijalni komitet navodi da je u interesu svih da se region Zapadnog Balkna što prije priključi zajedničkoj Uniji.

Dodaje se i da promovisanje vrijednosti EU u regionu garantuje sigurnost i stabilnost, unapređuje društveni i ekonomski razvoj kao i demokratiju i vladavinu prava u ovim zemljama "što predstavlja i stabilnost i sigurnost za EU."

Učesnici konferencije ocijenili su da iako ekonomije zemalja Zapadnog Balkna i dalje rastu, zemlje regiona ostaju među najsiromašnijima Evropi. Procjenjeno je da bi puno približavanje životnim standardima EU moglo trajati i do 40 godina.

Oni su preporučili da se procjeni društvena, ekonomska i teritorijalna kohezija prilikom procjene ispunjenosti kriterijuma za članstvo u EU.

U diskusijama je naglašena i važna uloga obrazovanja i slobodnih i nezavisnih medija za prevazilaženje nasleđa prošlosti i za jačanje demokratskih vrijednosti. Predstavnici organizacija civilnog društva na konferenciji u Sofiji posvetili su posebnu pažnju pravima ugroženih grupa u regionu i pozvali nacionalne vlade da učine više za suočavanje sa izazovima kada su u pitanju prava žena i manjina na Zapadnom Balkanu.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!