16.05.2018. / 14:23h Svijet - Završena istraga

U hemijskom napadu na Siriju najvjerojatnije korišten hlorin

U hemijskom napadu na Siriju najvjerojatnije korišten hlorin
Misija za utvrđivanje činjenica Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) saopćila je da je u februaru u napadu na sjeverozapadni sirijski grad Saraqib, u provinciji idlib, najvjerovatnije korišten plin hlorin.

OPCW pojašnjava da su pronađena "dva cilindra" za koje je utvrđeno da su sadržavala hlorin, a misija se poziva i na očevice i medicinske dokaze o "neuobičajenoj prisutnosti hlorina u lokalnom okolišu".

- Misija OPCW-a u Siriji je utvrdila da je iz cilindara, mehaničkim putem, ispušten hlorin u El Talilu, predgrađu Sarakiba - stoji u saopćenju te organizacije.

Više napada hemijskim oružjem

OPCW nema mandat utvrđivanja krivnje za napad u Sarakibu, koji se nalazi na teritoriju pod kontrolom pobunjenika u pokrajini Idlib.

Sirijska organizacija za civilnu zaštitu ''Bijele kacige'' odmah je u februaru izvijestila o napadu hlorinom.

Do sada je u sirijskom sedmogodišnjem građanskom ratu zabilježeno više napada hemijskim oružjem.

Aktivisti i oporba opetovano optužuju vladu za korištenje hemijskog oružja protiv svojih protivnika, no režim u Damasku odbacuje te navode i tvrdi da je OPCW-u 2014. predao cijeli arsenal hemijskog oružja, prenosi Index.

Prošli mjesec su stručnjaci OPCW-a posjetili sirijski grad Dumu, u samom predgrađu Damaska i poprištu navodnog hemijskog napada, gdje su uzeli uzorke za analizu. Tada je, 4. aprila, u Dumi, koja je još bila pod kontrolom pobunjenika, u napadu vladinih snaga poginulo najmanje 40 ljudi.

Sumnje da je u tom napadu upotrijebljeno hemijsko oružje navele su SAD, Francusku i Veliku Britaniju da sedmicu kasnije pokrenu zajedničke zračne udare na vladina postrojenja u Siriji.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!