16.05.2018. / 15:08h Svijet - Federica Mogherini

EU predana poboljšanju ravnopravnosti LGBTI osoba u EU i izvan nje

EU predana poboljšanju ravnopravnosti LGBTI osoba u EU i izvan nje
Evropska unija ponovno potvrđuje svoju posvećenost borbi protiv svih oblika diskriminacije i zločina iz mržnje na temelju seksualne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih obilježja, kao i daljnjem aktivnom promicanju i zaštiti ljudskih prava lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih i interseksualnih (LGBTI) osoba izjavila je uime EU visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, a u povodu 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije.

Mogherini upozorava da su LGBTI osobe unutar i izvan EU prečesto žrtve nasilja i zločina iz mržnje. Nad njima se još uvijek provodi diskriminacija te ih se zlostavlja na temelju njihove seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili spolnih obilježja.

Također, napominje da je u mnogim zemljama odnos s partnerom istog spola još uvijek kazneno djelo. Osim toga, čak i u zemljama u kojima postoji pravna zaštita seksualne orijentacije, stigmatizacija zbog homofobije, transfobije i bifobije i dalje je snažna, što dovodi do socijalne isključenosti za šta društva plaćaju cijenu na privrednom i zdravstvenom planu.

Istakla je da je ova godina važna za ljudska prava jer se u njoj obilježava 70. godišnjica Opće deklaracije o ljudskim pravima te je navela njen prvi član u kojem piše da se sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima.

"LGBTI osobe nisu izuzetak i stoga će se EU nastaviti boriti za jednaka prava za sve, bez obzira na seksualnu orijentaciju", kazala je visoka predstavnica.

Naglasila je da će EU, kombinacijom političkog dijaloga i dijaloga o ljudskim pravima te, između ostalog, aktivnostima za jačanje svijesti i financijskom pomoći, nastaviti rješavati pitanja diskriminacije i nasilja utemeljenih na seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu te će pokazati svoju predanost poboljšanja ravnopravnosti LGBTI osoba u EU i izvan nje.

U izjavi je kazala i to da EU odaje priznanje svima koji rade na promicanju i zaštiti ljudskih prava LGBTI osoba, kojima je poručila da nisu sami i da će EU uvijek biti uz njih.

(Vijesti.ba / FENA)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!