16.05.2018. / 15:30h Regija - Predsjednik Srbije

Vučić: Niko ne prijeti Beogradu zbog Kosova

Vučić: Niko ne prijeti Beogradu zbog Kosova
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da niko ne prijeti Srbiji ni njemu zbog prijedloga SAD i najjačih zapadnih zemalja za rješenje pitanja Kosova i Metohije, ali da postoji svakodnevno neka vrsta pritiska na Beograd da prizna Kosovo.

"Već pet godina postoji svakodevno neka vrsta pritiska, te zemlje žele da vide Kosovo kao nezavisno, a mi ne želimo. Potpuno je normalno da oni čekaju da Srbija promijeni svoju odluku, pošto oni svoju očigledno neće. Ali, to nas ne obavezuje", rekao je Vučić novinarima u Sofiji, povodom medijskih spekulacija da "Zapad prijeti i ucjenjuje njega i Srbiju".

Vučić je rekao da nije dobio u tom smislu plan kao plan, ali jeste neke naznake, načela, principe, u kojima ima nekih pristojnih stvari, ali i rješenja sa kojima apsolutno nije saglasan.

"Da sam bilo čime zadovoljan, da za bilo šta mislim da bi moglo da se razmišlja da dobije bilo kakvu podršku u javnosti, ja bih sa tim izašao pred građane Srbije", rekao je Vučić.

Na pitanje da li mora da odgovori na ovaj prijedlog SAD i najjačih zapadnih zemalja, Vučić je rekao da svi znaju šta on misli o tim principima, načelima i naznakama.

"Mi tražimo kompromisno rješenje, da neko uvaži ne samo interese Srba na Kosovu, nego i legitimne i legalne Srbije, to je ključna rečenica. To je ono što mnogi preskaču i neće da razumiju", rekao je Vučić.

Komentarišući pisanje medija da je "američki predstavnik za Balkan Ves Mičel prijetio da će zapadne zemlje naći nekog drugog, ako Vučić neće da prizna Kosovo" i da "neće biti ni Vučića, niti Srbije", Vučić je naveo da mu to Mičel nikada nije rekao.

On je naveo da je sa Mičelom uvijek lijepo razgovarao i da je to čovjek koji je vrlo lijepo saslušao stavove Srbije, bez obzira na suštinsko neslaganje o pitanju Kosova i Metohije, jer su oni priznali kosovsku nezavisnost, a Beograd nije.

Vučić je rekao da Srbiji nije laka pozicija i da mora da razumije sa čime se suočava.

"Ne treba nam pretjerivanje, ali ni da govorimo da nam je pozicija veoma lagodna, pošto nije ni najmanje. Pronalazimo racionalna rješenja, gledamo da razgovaramo sa svima", rekao je Vučić.

On je dodao da nije ništa novo da bi neki željeli da vide neku drugu vlast u Beogradu.

"To ne rade na brutalan način, niko mi ne prijeti. Da li bi voljeli da imaju nekog ko će da sazove sjednice vlade i obavještava o dnevnom redu, u to nema nikakve sumnje. Mnogi iz inostanstva su vladali Srbijom. Mene baš briga šta misle svi stranci", rekao je Vučić.

Vučić danas u Sofiji učestvuje na Samitu šefova država i Vlada iz redova Evropske narodne partije, a sutra na Samitu EU-Zapadni Balkan.

On je rekao da će u Sofiji večeras razgovarati sa visoki predstvnikom EU Federicom Mogherini o Kosovu, a sutra sa britanskim premijerom Theresom May o regionalnim evorpskim i bilateralnim temama, kao i sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel i drugim evropskim zvaničnicima.

(Vijesti.ba / SRNA)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!