16.05.2018. / 16:46h BiH - Sud BiH

Terorista Šarac neće biti izručen Tunisu

Terorista Šarac neće biti izručen Tunisu
Sud BiH neće izručiti Tunisu Elvira Šarca, kojeg su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ uhapsili na osnovu crvene potjernice Interpola Tunis zbog terorizma.

"Sud BiH u postupku izručenja po međunarodnoj crvenoj potjernici Interpola Tunis, donio je rješenje kojim je odbijen zahtjev Tunisa za određivanje privremenog pritvora prema potraživanom. Sud je, prije svega, nesporno utvrdio da je Elvir Šarac državljanin BiH, a uvidom u evidenciju zaključenih bilateralnih međunarodnih ugovora, utvrđeno je da BiH sa Tunisom nema zaključen bilateralni međunarodni ugovor koji dozvoljava izručenje vlastitih državljana sa ciljem krivičnog gonjenja", rečeno je Birnu u Sudu BiH.

Iz Suda navode da je, prema dostupnim informacijama, utvrđeno da BiH i Tunis nisu potpisnice neke od međunarodnih multilateralnih konvencija koje bi, pod određenim uslovima, dozvoljavale izručenje vlastitih državljana radi krivičnog gonjenja ili izvršenja krivičnih sankcija.

Službenici Sipe juče su uhapsili Šarca zbog sumnje da je počinio krivična djela u vezi sa terorizmom na teritoriji Tunisa.

Šarac je tokom saslušanja naveo da je u Tunisu bio poslovno u decembru 2016. godine, ali da ne zna za šta ga terete.

"Nisam kriv. Nisam učestvovao u tome za šta me terete, niti mi je poznato šta se uopšte desilo. Ne želim da budem izručen", rekao je Šarac i dodao da je iz medija saznao za djela za koja je osumnjičen.

Federalni mediji iz izvora bliskih istrazi prenijeli su ranije da se uhapšeni Elvir Šarac /38/ sumnjiči da je, zajedno sa Alemom Čamdžićem Čamcem, učestvovao u likvidaciji Muhameda Zuarija u Tunisu.

Tuniski inženjer Muhamed Zuari ubijen je u decembru 2016. godine ispred svoje kuće dok je ulazio u automobil. Ubica, ili više njih, ispalio je u njega šest metaka.

 

(Vijesti.ba / SRNA)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!