16.05.2018. / 16:57h BiH - Asim Mujkić za Vijesti.ba

Rasističko vrijeđanje migranata i opasavanje žicom je neljudski

Rasističko vrijeđanje migranata i opasavanje žicom je neljudski
Uslijed migrantske krize koja je zahvatila Bosnu i Hercegovinu u javnosti smo u prilici čuti kako od strane političara tako i od drugih učesnika javnog života različita upozorenja i apele.

Sa jedne strane pledira se na pojačanu sigurnost, konstatira se manjak smještajnih i drugih kapaciteta za migrante, ali sa druge strane svjedočimo brojnim denuncijacijskim, skoro rasističkim izjavama na račun migranata, pa se ide toliko daleko da se proglašavaju potencijalnim teroristima. O tome je za Vijesti.ba govorio profesor na Fakultetu političkih nauka  u Sarajevu Asim Mujkić.

- S moralne strane gledano, imigrantska kriza je najprije test čovječnosti ne samo za nas u BiH već i šire u Europi, naglašava Mujkić.

"Elementarna čovječnost nalaže pomoć ljudima u nevolji i ja sa zadovoljstvom gledam kako mnogi od nas, obični ljudi, baš kako su to nesebično činili prije četiri godine kada su dio naše zemlje zadesile katastrofalne poplave pomažu ovim unesrećenim ljudima. Ne smijemo zaboraviti da je kroz povijest Bosna uvijek držala svoja vrata otvorenim za sve, kako to kaže Mak Dizdar, trikleto klete, sve nevoljnike. To je nešto što iznova daje nadu u budućnost ove zemlje", smatra Mujkić.

- S druge strane, postoje i oni koji se naprosto natječu u nečovječnosti pa ovu ljudsku nevolju koriste za svoj sitni politički šićar koji se sastoji u tome da se barem za kratko vrijeme pažnja skrene s rezultata njihovih katastrofalnih politika pa daju rasistički otrovne izjave, dodaje Mujkić-

"To su oni koji su svoju političku karijeru već izgradili na rasističkom svjetonazoru i izjavama negirajući drugima pravo na život, na svoj jezik, na razliku pa im već odavno, kako veli Njegoš, tragovi smrde nečovještvom. Pa takvi isti od svojih sunarodnika već neko vrijeme prave imigrante. U ovom slučaju moralni imperativ je jasan i on glasi s ljudskim bićima moramo postupati ljudski. Postupati ljudski znači poštovati njihovo dostojanstvo. Šikanirati ih, rasistički vrijeđati, opasavati ih žilet žicom nije u opisu ljudskog postupanja. Moralnost pojedinca ili neke zajednice najbolje se vidi u njihovom odnosu prema najnemoćnijim.Veći dio naših političkih elita u opisu svog posla već ima prijezir prema svojim nemoćnim sugrađanima koje kada se jednom pobune proglašavaju teroristima, tako da su ovakve reakcije prijezira prema imigrantima očekivane", smatra Mujkić.

- Što se tiče aspekta sigurnosti pravi vinovnici sigurnosne krize su svakako oni dijelovi naših političkih elita koji na sve načine opstruiraju efikasnost državnih i sigurnosnih institucija, mišljenja je Mujkić.

"Zbog toga nemamo kvalitetan nadzor državnih granica niti potrebnih smještajnih kapaciteta. Njihova strategija je odavno poznata. Opstruirati rad institucija do kolapsa, a onda upirati prstom u to i govoriti pa evo vidite da ne radi, da je ta institucija nepotrebna. Samo takva strategija sistematske opstrukcije često se zna na nezgodan način osvetiti svome autoru. Zbog toga je važno pored koordinacije postojećih institucija i organizacija civilnog društva znati i uključiti institucije EU za rješavanje humanitarnih aspekata ove krize, ali i institucije NATO za pomoć u eventualnim sigurnosnim izazovima", zaključio je Mujkić.
 

N.H.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još