16.05.2018. / 18:42h BiH - Reagiranje

Nezavisni bh. intelektualci pisali čelnicima EU uoči sutrašnjeg Samita u Sofiji

Nezavisni bh. intelektualci pisali čelnicima EU uoči sutrašnjeg Samita u Sofiji
Grupa nezavisnih bh. intelektualaca uputila je uoči Samita šefova država i vlada zemalja EU - Zapadni Balkan pismo čelnicima Evropskog parlamenta, u kojem ih upozoravaju na opasnost od nacionalnih politika u Bosni i Hercegovini, javlja novinska agencija Patria.

Pismo je poslano na adresu predsjednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija, predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska te predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera.

Sutrašnji skup u Sofiji je zamišljen kao podrška državama Zapadnog Balkana u reformama i evropskim integracijama, a na Samit vlasti iz Bosne i Hercegovine dolaze sa vrlo neusaglašenim stavovima.

Grupa nezavisnih intelektualaca i novinara čelnike Evropske unije obavještavaju da izražavaju duboku zabrinutost zbog političkog stanja u Bosni i Hercegovini. Navode da se čelnicima Evropske unije obraćaju sa uvjerenjem „da bi nastavak toleriranja aktuelnih nacionalističkih politika u Bosni i Hercegovini, mogao imati nesagledive posljedice, ne samo po budućnost Bosne i Hercegovine i njenih građana, već i za cijeli region, pa i šire.“

Hitne sankcije

„Zbog toga su potrebne jasne i hitne smjernice, sa definisanim rokovima i sankcionišućim odredbama prema aktuelnim bosanskohercegovačkim vlastima, koje bi dolazile od najviših funkcionera i institucija, kao što su: Evropski parlament, Evropsko vijeće i Evropska komisija“, navodi se u pismu.

Potpisnici pisma podsjećaju da posljednji u nizu simptomatičnih postupaka bosanskohercegovačkih vlasti se tiče neusvajanje izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čime se, kako su istakli, „dodatno urušava suverenitet BiH dovodeći zemlju na ivicu političkog haosa i anarhije.“

U pismu se ističe i to da konstantnim razgovaranjem sa predstavnicima takvih, „deklarativno pro-evropskih, a u svojoj suštini, i praktično, duboko anti-evropskih politika, bez jasnih etiketiranja ključnih krivaca, najviši funkcioneri EU i sami daju kredibilitet kreatorima i nosiocima objektivno neodrživog stanja, čime se uskraćuju osnovna ljudska i civilizacijska prava građanima Bosne i Hercegovine.“

Utjecaj Srbije i Hrvatske

„Također, na ovaj način od vas tražimo da svojim autoritetom i sa stanovišta EU legislative, utječete na predstavnike Hrvatske, kao članice Evropske unije, te na predstavnike Srbije, kao zemlje koja je u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, da se prestanu miješati u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine. Odnosno, da konačno prekinu kontinuirane višedecenijske nasrtaje na teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, zbog čega posljedice trpe svi građani Bosne i Hercegovine bez obzira na vjersku, etničku ili bilo koju drugu pripadnost.

Naš zahtjev, iako smo svjesni da na to ne možete uticati na isti način kao kod Hrvatske i Srbije, jednako se, u smislu miješanja u unutrašnje pitanja u BiH, odnosi i na Rusiju i Tursku. Naša država odlučila se za članstvo u Evropskoj uniji a ne za članstvo u nekim drugim, euroazijskim asocijacijama“, stoji dalje u pismu, u kojem se navodi i to da „odani vrijednostima EU kao zajednice slobodnih građana, iako zabrinuti retrogradnim procesima u nekim zemljama članicama EU, mi, potpisani, duboko uvjereni da je članstvo u EU najbolji izbor za sve zemlje Balkana, snažno potičemo institucije EU da naprave odlučne iskorake kojima će nedvosmisleno dati do znanja da je ulazak Bosne i Hercegovine i drugih zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju, strateški prioritet koji ni pod kojim uvjetima više neće doći u pitanje.“
 
Pismo potpisuju nezavisni intelektualci i novinari:

Esad Bajtal
Nerzuk Ćurak
Nermina Mujagić
Asim Mujkić
Esad Duraković
Goran Kovačević
Zlatko Hadžidedić
Drago Bojić
Mile Babić
Dino Mustafić
Zlatko Dizdarević
Dragan Bursać
Srđan Šušnica
Haris Ljevo
Armin Aljović
Srđan Puhalo

Stavovi grupe bosanskohercegovačkih intelektualaca biti će poslani i na adrese ambasada u Bosni i Hercegovini.

Kompletno pismo dostupno ENG

 

(Vijesti.ba / NAP)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još