16.05.2018. / 20:45h Politika - Tribina DF-a u Mostaru

Komšić: SDP u nama ne traži saveznika, nego neprijatelja

Komšić: SDP u nama ne traži saveznika, nego neprijatelja
U Mostaru se večeras održala tribina Demokratske fronte. Sve je na početku pozdravio profesor Ahmed Džubur, a prisutni su potpisivali i podršku nominaciji Željka Komšića za izbor za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Branimir Jukić, predsjednik KO DF-,  je rekao kako je ova javna tribina odgovor na prekjuče uspostavljenu koaliciju SNSD i HDZ.

- Ovo je naš odgovor na, kako su rekli, opcije "A", opcije "B", odnosno na čitavu njihovu abecedu. DF je imao istorijsku ulogu kada je spašavao ideju ljevice. Sada kandidatura Željke Komšića spašava opoziciju u BiH. Zašto? Dodik i Čović u paketu, ukoliko budu u Predsjedništvu, ovaj treći, kako god to izgledalo, uopšte neće biti toliko ni dominantan niti bitan, rekao je Jukić.

Lider ove stranke Željko Komšić prije same tribine odgovarao je na brojne upite novinara.

Komšić je kazao da je DF danas u Mostaru ne zbog predizborne kampanje nego zbog toga što se dužno pojaviti Mostaru i pozvati građane Mostara da se vidi šta oni misle o tome kako stvari trenutno stoje.

df-mostar-tribina

"Mostar je svakako u ovim okolnostima vrlo interesantan kao mjesto zbog svega onoga što se radi na pregovorima oko Statuta Grada, i dileme da li će ili neće biti izbora, a na kraju krajeva Mostar je indikator političkih odnosa na relaciji HDZ i Dragan Čović kao jedna strana i sa druge strane probosanskih opcija, zbog toga kako se u svemu tome postaviti, kako reagovati na Čovićeve planove, kako zaustaviti jednu vrstu političke ofanzive na Bosnu i Hercegovinu. Mostarci to najbolje vide i najbolje osjete i zato je ova tribina danas u Mostaru"

- Jeste da je počeo ramazan i da je malo nezgodno vrijeme, i trebalo je vremena da ovo pripremimo, ali gledat ćemo da zbog itara da ljude previše ne zadržavamo, dodao je Komšić.

On je komentarišući Čovićev najavljeni plan B kazao da on lagano izlazi na površinu.

"Znali smo mi da se to sprema i kuha. Čović je to sam najavio prije par mjeseci kada je rekao da ima plan A i plan B. Plan A je da iznesu onaj njihov krupni politički cilj kroz izmjene Izbornog zakona, i da u suštini promijene dejtonski karakter Bosne i Hercegovine te da na neki način u temelju izmijeni Vašingtonski sporazum kojim je uspostavljena Federacija BiH. Sav problem zapravo je lociran u Federaciju odlukom Ustavnog Suda po apelaciji Bože Ljubića. Tada je Čović rekao da ima plan B. Taj plan podrazumijeva da on i Dodik diktiraju ko će njima biti partner nakon izbora, ne bi li nastavili sa istom pričom i politikom", kazao je Komšić.

"Ja poštujem izborne rezultate, izbori će reći šta narod misli, ali poštujem i legitimitet koji stranke dobiju. Nemojte da dajemo legitmitet ovakvim opasnim političkim zahtjevima koji vode stvaranju etničkih teritorija u BiH. Stvaranjem teritorija koji su ekskluzivno etnički Bosna i Hercegovina gubi svoju suštinu, a nikada takva nije bila. Uvijek je bila izmiješana, uvijek smo se naslanjali jedni na druge a sada bi trebalo da se gledamo preko taraba, ne doslovno, nego politički. To nije Bosna i Hercegovina i ako se to desi, po principu svak sebi, ko zna kada se promijene neke okolnosti regionalne i svjetske, šta će tim ljudima pasti na pamet. Možda da BiH i formalno razvale. Koga su zmije ujedale i guštera se plaši", kazao je Komšić.

On se osvrnuo i na konstatacije koje se pojavljuju u javnosti, gdje se ističe da je Komšiću primarni cilj da skine Dragana Čovića iz Predsjednišva.

"Naravno da mi je primarni cilj da skinem Dragana Čovića i da ga zaustavim, ali imam cilj i ideju da ova zemlja bude na drugačiji način uređena. Da ovdje bude važan pojedinac, da smo kao ljudi važni bez obzira ko smo, da svima nama na isti način pripada Bosna i Hercegovina, da je ovaj kamen gdje sad stojimo, kamen svih nas u Bosni i Hercegovini", rekao je Komšić.

df-mostar-maj18-1

Upitan da prokomentariše kandidaturu kandidata Naše stranke, Komšić je kazao da on nikad nikoga ne potcjenjuje.

"Vidjet ćemo šta će narod reći na izborima, ali ne bi bilo ni ljudski ni moralno, ni politički pametno nekoga potcijenjivati, jer nikada dobro ne znate, kakvi se sve kapaciteti nalaze u ljudima, oni mogu biti i dobri i loši", kazao je Komšić.

On je ocijenjujući rasplet aktuelne političke situacije naveo da se kratkoročno može desiti da nakon izbora imamo osovinu Dodik i Čović koja u Sarajevu traži satelita i koja dominira političkim prostorom u Bosni i Hercegovini, koja diktira sve političke tokove.

"Od toga kako će se odvijati politički život ovdje, kako će ići finansijski tokovi, i ona bila bila ta koja prema međunarodnoj zajednici plasira svoje stavove u uređenju naše države i o tome kakva ona treba biti, i to je po meni i kratkoročna i srednjoročna opasnost, naveo je.

Dugoročna opasnost, naglašava Komšić jeste da taj koncept zavlada Bosnom i Hercegovinom, i onda to više nije to, i to nije Bosna i Hercegovina.

Komšić se osvrnuo i na Erdoganov skup u Sarajevu, kazavši da uz dužno poštovanje Turske koja je nesumnjivo prijateljska zemlja, da to jednostavno nije mudro, jer onda to daje gorivo i Čovićevim i Dodikovim.

"Onda kažu, eto vidite, nama prigovarate a isto radite, tako da mislim da nije mudro. Naravno, ta posjeta je formalno pravno uokvirena, kao što je to i Grabar - Kitarović uokvirla kroz radnu posjetu, ali efekti takvih posjeta na ljude u BiH, su takvi da ispada kako svi imamo nekog međunarodnog tutora i patrona što je pogrešno. Moramo se uzdati u sebe i držati jedni drugih i na tome graditi Bosnu i Hercegovinu", kazao je Komšić.

Osvrnuo se i na odnose SDP-a i DF-a i prelaske nekih članova DF-a u SDP, kazavši da bi SDP-u i te stvari oprostio.

"Jer ako je nekim ljudima razlog da idu iz DF-a u tome što možda neće ići na neke liste, onda je to uredu, onda i ne trebaju biti tu. Da li je riječ o ambicijama ili nečemu drugom, to je sad svejedno. Koristim priliku da pozovem sve one koji misle da je to put da sebe realizuju, neka idu odmah jer bezveze je da ih mi isključujemo. Sad se prave liste u svim stranaka i to je jedan od razloga zašto neki idu", rekao je.

"SDP očigledno ima neki plan. Znajući kako oni razmišljaju a ja ih dobro znam. Ja znam šta su oni spremali, i očekivao sam da će oni ovo raditi, ali mislim da je velika šteta po cijelu ideju što su odabrali to da smo im mi glavni protivnik a potencijalni politički saveznik Čovićem plan B. Zbog čega to rade i zašto to rade ne znam. Njima na dušu. Zaista smo mi u DF-u imali poštenu namjeru da napravimo jednu pobjedničku priču. Ponudili smo ujedinjenje na način da se rukovodstva maknu, gdje se i ja mičem iz političkog života potpuno, ali da se napravi jedna pobijednička priča. Tada se mogla garantovati apsolutna pobijeda ako smo potpuno zajedno. Oni su to brutalno sasjekli, što je mene začudilo jer bilo je dovoljno jednom reći - Ne hvala - ali su oni napali i sasjekli. Onda su ponudili neki koalcioni sporazum, i mi smo ga usvojili na Glavnom odboru, poslali im da smo to usvojili, a nisu se do dana današnjeg udostojili da odgovore upravo na to", kazao je lider DF-a.

df-mostar-maj18-2

- Dakle, naš je zaključak da oni u nama ne traže saveznika nego neprijatelja, i to je činjenica prema kojoj ćemo se mi postaviti. Još jedan neprijatelj više i ne preostaje nam ništa drugo nego da idemo u tu vrstu političke borbe- dodao je.

Rekao je da to nema veze sa kandidaturom za člana Predsjedništva.

"Po meni je bilo logično očekivati da će SDP ići sa svojim kandidatom, i po meni je to legitimno, kao što je legitimno da to uradi i Naša stanka. Druga je stvar što su 2014.godine izjavljivali da zbog diskriminirajućeg načina izbora oni u to neće ići. Uredu je promijeniti mišljenje i to nije problem. Problem je to tome ko je spreman za saradnju a ko u nama vidi neprijatelja, i ne znam zašto to rade", zaključio je Komšić.


(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 64

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još